ΚΟΣΜΟΣ

Ενθουσιασμένος με τη βασιλική οικογένεια ο Τραμπ: Δεν είπα ποτέ «κακιά» τη Μέγκαν

Ενθουσιασμένος με τη βασιλική οικογένεια ο Τραμπ: Δεν είπα ποτέ «κακιά» τη Μέγκαν
(AP Photo/Frank Augstein)

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε «φανταστικό τύπο» τον πρίγκιπα Χάρι και διέψευσε ότι αποκάλεσε «κακιά» την Αμερικανίδα σύζυγό του Μέγκαν, κατηγορώντας τα μέσα ενημέρωσης ότι παραποίησαν τις δηλώσεις του, καθώς θεωρεί τη Μέγκαν πολύ καλή.

Όπως ο ίδιος είπε, ο Τραμπ είχε μια μακρά συζήτηση με τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου Κάρολο με θέμα την κλιματική αλλαγή παρότι ο Τραμπ δεν πιστεύει ότι ο πλανήτης γίνεται θερμότερος, αλλά ότι «αλλάζει με πολλούς τρόπους».

Η πρώην ηθοποιός Μέγκαν Μαρκλ, πλέον δούκισσα του Σάσεξ, η οποία πέρυσι παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Χάρι και τον περασμένο μήνα απέκτησαν το πρώτο τους παιδί, τον Άρτσι, είχε ασκήσει κριτική εις βάρος του Τραμπ κατά την προεκλογική του εκστρατεία το 2016 και τον είχε χαρακτηρίσει μισογύνη και διχαστικό.

Πριν από την άφιξή του στη Βρετανία, ο Τραμπ ενημερώθηκε από την εφημερίδα Sun για τα σχόλια που είχε κάνει τότε εις βάρος του η Μέγκαν και απάντησε: «Δεν το ήξερα. Τί να πω; Δεν ήξερα ότι είναι κακιά». Ωστόσο της ευχήθηκε για τη νέα της ζωή ως μέλους της βασιλικής οικογένειας.

Μιλώντας στο ITV, στο πλαίσιο συνέντευξής του που προβλήθηκε σήμερα, ο Τραμπ αποσαφήνισε τα σχόλιά του λέγοντας ότι εννοούσε πως η Μέγκαν ήταν κακιά απέναντί του και ότι ο ίδιος την θεωρεί πολύ καλή...

«Είπα: 'χμ, δεν το' ξερα ότι ήταν κακιά'-δεν εννοούσα ότι είναι κακιά, είπα 'ήταν κακιά με εμένα'».

«Και ουσιαστικά δεν γνώριζα ότι ήταν κακιά με εμένα. Και έτσι είπα 'αλλά ξέρετε κάτι, κάνει καλή δουλειά-ελπίζω να απολαμβάνει τη ζωή της. Θεωρώ ότι είναι πολύ καλή. Ειλικρινά δεν την γνωρίζω. Επομένως πρέπει να είμαι ειλικρινής-δεν την ξέρω. Ήταν κακιά απέναντί μου. Και είναι ΟΚ για εκείνη να είναι κακιά. Δεν είναι καλό για εμένα να είμαι κακός απέναντί της και δεν ήμουν».

Ο Τραμπ είπε ότι κατά την επίσκεψή του συναντήθηκε με τον πρίγκιπα Χάρι. «Τον είδα. Τον είδα. Τον συνεχάρην και θεωρώ ότι είναι φοβερός τύπος. Η βασιλική οικογένεια είναι πολύ καλή. Νομίζω ότι είναι φανταστική», είπε ο Τραμπ.

Για τον πόλεμο στο Βιετνάμ

Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι δεν μετανιώνει που απέφυγε τον πόλεμο του Βιετνάμ, μια «φρικτή» σύγκρουση της οποίας δεν ήταν «φαν».

«Δεν ήμουν ποτέ φαν αυτού του πολέμου. Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας: πίστευα ότι ήταν ένας φρικτός πόλεμος. Πίστευα ότι ήταν πολύ μακρινός», σημείωσε στη συνέντευξή του με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Βρετανία για την 75η επέτειο της συμμαχικής Απόβασης στη Νορμανδία στις 6 Ιουνίου του 1944.

«Εσείς μιλάτε για το Βιετνάμ και τότε κανείς δεν άκουγε να μιλούν για τη χώρα αυτή», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Δεν είναι όπως λέμε 'Πολεμώ τη ναζιστική Γερμανία, πολεμάμε κατά του Χίτλερ'».

Κι ενώ μαινόταν ο πόλεμος του Βιετνάμ, με μισό εκατομμύριο Αμερικανούς στρατιώτες να πολεμούν σε αυτόν, ο Τραμπ είχε επωφεληθεί από αρκετές αναβολές της στρατιωτικής του θητείας, αρχικά επικαλούμενος τη φοιτητική του ιδιότητα, στη συνέχεια χάρη σε μια ιατρική εξαίρεση που απέσπασε λόγω μιας άκανθας στο πόδι.

Έκτοτε θεωρήθηκε ύποπτος ότι προφασίστηκε μια ιατρική δικαιολογία για να πετύχει αυτή την εξαίρεση από τη στρατιωτική θητεία.

Η σύντομη συνάντηση με τη Μέρκελ

Μέσα στο βαρύ πρόγραμμά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ συζήτησαν για την κατάσταση στη Λιβύη και τη Δυτική Αφρική κατά τη διάρκεια συνάντησής τους σήμερα στη νότια βρετανική πόλη Πόρτσμουθ.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά τις εκδηλώσεις για την 75η επέτειο της απόβασης των Συμμαχικών Δυνάμεων στη Νορμανδία.

«Ο πρόεδρος Τραμπ και η καγκελάριος Μέρκελ είχαν μια σύντομη συνάντηση περίπου 10 λεπτών στο περιθώριο των εκδηλώσεων, είπε η Σάρα Σάντερς.

«Συμφώνησαν να έχουν εκτενέστερες συνομιλίες στην G20, πρόσθεσε.

Η σύνοδος της G20, της Ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, θα πραγματοποιηθεί στην Ιαπωνία αργότερα αυτό τον μήνα.

Σύμφωνα με το Reuters, oι δυο ηγέτες κάθισαν χαμογελώντας, πριν οι δημοσιογράφοι βγουν από την αίθουσα.

Οι δύο πλευρές δεν ανακοίνωσαν λεπτομέρειες για τη συνάντηση αυτή στην οποία παρέστησαν ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον και ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μικ Μαλβέινι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ