Χωρίς συμφωνία οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Μεξικού
Πηγή: AP Photo

Οι συνομιλίες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής με το Μεξικό ολοκληρώθηκαν χωρίς συμφωνία.

Η συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο κορυφαία στελέχη των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και του Μεξικού για το ζήτημα της μετανάστευσης, με φόντο την απειλή του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών σε όλα τα μεξικανικά αγαθά που εισάγονται στη χώρα του, ολοκληρώθηκαν χωρίς να υπάρξει συμφωνία, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News, επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στην αμερικανική κυβέρνηση.

Παραμένει ασαφές εάν οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν.

Παράλληλα, το τηλεοπτικό δίκτυο Fox Business μετέδωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο κρατών, Μάικ Πομπέο και Μαρσέλο Εμπράρδ, συναντώνται κατ' ιδίαν μετά το τέλος των συνομιλιών.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τραμπ: «Ανεπαρκής» η πρόοδος στις συνομιλίες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε εντελώς «ανεπαρκή» την «πρόοδο» που αναγνώρισε ότι σημειώθηκε στις συνομιλίες στελεχών της κυβέρνησής του με αντιπροσωπεία του Μεξικού για την αναχαίτιση των ροών παράτυπων μεταναστών προς τη χώρα του, ενημέρωσε ότι οι διμερείς διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σήμερα και διεμήνυσε ότι εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, οι δασμοί 5% που απειλεί να επιβάλλει σε όλα τα εισαγόμενα μεξικανικά αγαθά θα εφαρμοστούν τη Δευτέρα.

«Οι συνομιλίες για τη μετανάστευση στον Λευκό Οίκο με τους αντιπροσώπους του Μεξικού τερματίστηκαν για σήμερα. Γίνεται πρόοδος, αλλά είναι ανεπαρκής», ανέφερε ο Τραμπ, ο οποίος κάνει περιοδεία στην Ευρώπη, μέσω Twitter.

«Οι συνομιλίες με το Μεξικό θα επαναληφθούν αύριο (σήμερα Πέμπτη)», συμπλήρωσε· όμως, «εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, οι δασμοί επιπέδου 5% θα αρχίσουν (να εφαρμόζονται) τη Δευτέρα, με μηνιαίες αυξήσεις (5%) βάσει του προγράμματος» που έχει ήδη ορίσει ο ίδιος ώσπου να φθάσουν το 25% τον Οκτώβριο, διεμήνυσε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.

Διαβάστε επίσης