ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ τιμωρεί το Μεξικό με δασμούς και βάφει το τείχος μαύρο για να… καίει!

Ο Τραμπ τιμωρεί το Μεξικό με δασμούς και βάφει το τείχος μαύρο για να… καίει!

Οι Μεξικανοί «δεν κάνουν αρκετά» για να σταματήσουν τη μετανάστευση δεκάδων χιλιάδων υπηκόων χωρών της Κεντρικής Αμερικής προς τις ΗΠΑ και η Ουάσιγκτον οδεύει προς την επιβολή τιμωρητικών τελωνειακών δασμών τη Δευτέρα, διαβεβαιώνει ο Λευκός Οίκος.

«Φαίνεται πως οδεύουμε προς την επιβολή δασμών, διότι αυτό που οι Μεξικανοί προτείνουν αυτή τη στιγμή δεν είναι απλά αρκετό» δήλωσε στο Fox News η διευθύντρια επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, Μερσέντες Σλαπ.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού παραμένει στην Ουάσιγκτον επιχειρώντας να επιτύχει έναν συμβιβασμό κι επομένως να αποφευχθεί το ενδεχόμενο επιβολής των τελωνειακών δασμών, ύψους 5% επί του συνόλου των προϊόντων που εισάγονται από το Μεξικό στις ΗΠΑ.

Από τη Γαλλία, όπου παρέστη στους εορτασμούς για την 75η επέτειο από την απόβαση στη Νορμανδία, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε, αρχικά τουλάχιστον, πιο επιφυλακτικός.

Υπογράμμισε ότι «πολλή πρόοδος έγινε» χθες στις συζητήσεις μεταξύ του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς και τον επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας Μαρσέλο Έμπραρντ.

Σύντομα ωστόσο πρόσθεσε: «Πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες… Θα δούμε εάν θα καταφέρουμε να επιλύσουμε το πρόβλημα».

Εφ' όπλου... πινέλο: Στρατιώτες θα βάψουν το τείχος στα σύνορα για «να βελτιωθεί η αισθητική του»

Φούξια ή χακί; Μήπως απλώς μαύρο; Ή στα χρώματα της αστερόεσσας; Οι Αμερικανοί στρατιώτες, κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης, θα αναλάβουν να βάψουν το αμφιλεγόμενο τείχος στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, προκειμένου «να βελτιωθεί η αισθητική του».

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απευθύνεται στο Κογκρέσο, ανέφερε ότι στρατιώτες πρόκειται να βάψουν ένα μέρος του τείχους, στην Καλιφόρνια, με βασικό στόχο τον εξωραϊσμό του. Δεν διευκρίνισε πάντως ποια απόχρωση θα προτιμηθεί για να καλυφθεί το σημερινό μεταλλικό χρώμα του.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η ανανέωση αυτή «μπορεί να είναι επωφελής για τις επιχειρήσεις» στα σύνορα. Ενδεχομένως, η μπογιά να καταστήσει δυσκολότερο το σκαρφάλωμα στο τείχος ή να φαίνονται καλύτερα εκείνοι που θα επιχειρήσουν να το περάσουν, αναφέρεται στο μήνυμα αυτό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε να επιλεχθεί ένα «βαθύ μαύρο» χρώμα, που απορροφά τη ζέστη, ώστε το τείχος να «καίει» και να μην μπορεί κάποιος να σκαρφαλώσει σ' αυτό.

Η ανακοίνωση αυτή αναζωπύρωσε την αντιπαράθεση για τη διάθεση πόρων των ενόπλων δυνάμεων για την οικοδόμηση του τείχους στα νότια σύνορα.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ντικ Ντέρμπιν χαρακτήρισε «ντροπιαστικό» τον τρόπο με τον οποίο δαπανούνται τα χρήματα των φορολογούμενων. «Οι στρατιωτικοί μας έχουν σημαντικότερη δουλειά να κάνουν από το να εξωραΐζουν το τείχος του Τραμπ», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του Μεξικού μεταβαίνει στα σύνορα

Ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι θα μεταβεί το Σάββατο στα σύνορα με τις ΗΠΑ για να υπερασπιστεί «την αξιοπρέπεια του Μεξικού» μπροστά στις αμερικανικές απειλές περί επιβολής τελωνειακών δασμών, εάν δεν ελέγξει τις μεταναστευτικές ροές.

Με αυτήν την επίσκεψη στην παραμεθόριο πόλη Τιχουάνα (βόρεια) στοχεύουμε να προασπιστούμε την «αξιοπρέπεια του Μεξικού» υπογράμμισε ο Ομπραδόρ, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου. Μπροστά στις αμερικανικές απειλές, «εξετάζουμε όλες τις επιλογές, όμως η θέση μας είναι να διατηρήσουμε, πάνω απ’ όλα, τη φιλία μας με τον λαό των ΗΠΑ» σημείωσε.

Ο πρόεδρος του Μεξικού κάλεσε τους βουλευτές όλων των κομμάτων, τους υπουργούς της κυβέρνησής του, τους εκπροσώπους της δικαστικής εξουσίας, όπως και επικεφαλής επιχειρήσεων, συνδικαλιστικών ενώσεων και θρησκευτικούς ηγέτες να συμμετάσχουν σε αυτήν την επίσκεψη, το απόγευμα του Σαββάτου.

Ο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ επανέλαβε την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία με την Ουάσιγκτον για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο επιβολής δασμών ύψους 5% στα προϊόντα που θα εισάγονται από το Μεξικό, από τη Δευτέρα.

«Είμαι αισιόδοξος, θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία. Το έχουμε πει, η καλύτερη οδός είναι ο διάλογος» τόνισε, αρνούμενος να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σχετικά με τα πιθανά αντίμετρα, που θα μπορούσε να αποφασίσει το Μεξικό στην περίπτωση απουσίας συμφωνίας.

Το Μεξικό προτείνει την αποστολή 6.000 ανδρών της εθνοφρουράς στα νότια σύνορά του

Το Μεξικό πρότεινε, τέλος, στις Ηνωμένες Πολιτείες να στείλει έως και 6.000 άνδρες της εθνοφρουράς στα νότια σύνορά του με τη Γουατεμάλα, για να ανακόψει τις μεταναστευτικές ροές, σύμφωνα με δύο πηγές που έχουν γνώση των συνομιλιών που διεξάγονται στην Ουάσινγκτον.

Η κυβέρνηση του Μεξικού έχει στείλει μια αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων αξιωματούχων στην αμερικανική πρωτεύουσα, για διαπραγματεύσεις ώστε να μην επιβληθούν οι δασμοί στα εισαγόμενα μεξικανικά προϊόντα που έχει προαναγγείλει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Το υπουργείο Οικονομικών του Μεξικού εξάλλου ανακοίνωσε νωρίτερα ότι πάγωσε τους τραπεζικούς λογαριασμούς περίπου 20 προσώπων που πιστεύεται ότι συνδέονται με τη διακίνηση παράτυπων μεταναστών και συμμετείχαν στην οργάνωση καραβανιών που επιχείρησαν να φτάσουν στις ΗΠΑ.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο αναφέρει ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας κατονόμασαν 26 πρόσωπα ως ύποπτα για εμπλοκή «στη διακίνηση μεταναστών και τη στήριξη των παράνομων καραβανιών».

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, εντοπίστηκαν οικονομικές συναλλαγές αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο του 2018, όταν αναχώρησαν τα πρώτα καραβάνια από την Κεντρική Αμερική για να φτάσουν σε έξι πόλεις στα σύνορα με τις ΗΠΑ.

«Υπήρχαν υποψίες για παράνομες πληρωμές από τους μετανάστες και κατόπιν επιβεβαιώθηκε η σχέση μεταξύ της κατάθεσης χρημάτων και του περάσματος των καραβανιών». Καταθέσεις χρημάτων έγιναν από το Σαλβαδόρ, την Ονδούρα, τη Γουατεμέλα, το Καμερούν, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Τα ονόματα των φερόμενων διακινητών προστέθηκαν στη μαύρη λίστα των προσώπων στα οποία απαγορεύεται η πρόσβαση στο μεξικανικό τραπεζικό σύστημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ