ΚΟΣΜΟΣ

Τι απαντά ο Μακρόν για τη βελανιδιά - σύμβολο της φιλίας του με τον Τραμπ που ξεράθηκε

Τι απαντά ο Μακρόν για τη βελανιδιά - σύμβολο της φιλίας του με τον Τραμπ που ξεράθηκε
AP Photo/Andrew Harnik

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποβάθμισε τη σημαία του «θανάτου» μιας βελανιδιάς που είχε δωρίσει πέρσι στον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας ότι ο κόσμος δεν πρέπει να βλέπει παντού συμβολισμούς, ενώ ταυτόχρονα υποσχέθηκε ότι θα στείλει στον Λευκό Οίκο ένα καινούριο δέντρο.

Οι δύο ηγέτες τίμησαν την «ειδική σχέση» των ΗΠΑ με τη Γαλλία κατά την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Μακρόν τον Απρίλιο του 2018 στην Ουάσινγκτον, φυτεύοντας τη βελανιδιά στον κήπο του Λευκού Οίκου. Το δέντρο μπήκε σε καραντίνα επειδή υπήρχε ο φόβος ότι τα παράσιτα που είχε αναπτύξει θα μεταδίδονταν σε άλλα φυτά του κήπου.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχτηκαν ότι η βελανιδιά «πέθανε». Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης πολλοί παραλλήλισαν τον θάνατο αυτό με τη δύσκολη σχέση που έχουν η Ουάσινγκτον με το Παρίσι το τελευταίο διάστημα.

Ο Μακρόν έχει διαφωνήσει ανοιχτά με τη στάση του Τραμπ στο εμπόριο, την κλιματική αλλαγή και τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Θα του στείλουμε ένα άλλο, δεν πρόκειται για τραγωδία», είπε ο Μακρόν στο ελβετικό τηλεοπτικό δίκτυο RTS. «Δεν βλέπουμε σύμβολα εκεί που δεν υπάρχουν, ο συμβολισμός ήταν ότι το φυτέψαμε μαζί», πρόσθεσε.

Το δέντρο, από το Δάσος Μπελό της Γαλλίας, όπου σκοτώθηκαν σχεδόν 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, απομακρύνθηκε από τον κήπο του Λευκού Οίκου λίγο αφότου φυτεύτηκε εκεί. «Φαίνεται ότι έβαλαν τη βελανιδιά σε καραντίνα για υγειονομικούς λόγους και το καημένο το δέντρο δεν επέζησε. Θα στείλω μια άλλη επειδή πιστεύω ότι το αξίζουν οι Αμερικανοί πεζοναύτες και η αγάπη για την ελευθερία που συμμερίζονται οι λαοί μας», κατέληξε ο Μακρόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ