ΚΟΣΜΟΣ

Στο ναδίρ οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας: Έκτακτο υπουργικό συγκάλεσε ο Ερντογάν

Στο ναδίρ οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας: Έκτακτο υπουργικό συγκάλεσε ο Ερντογάν
(Presidency Press Service via AP, Pool)

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο συγκάλεσε για την Πέμπτη ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που η κόντρα με τις ΗΠΑ για τους S-400 έχει χτυπήσει «κόκκινο» και η Άγκυρα δέχεται ομαδικά πυρά για τις προκλητικές ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο.

Σύμφωνα με την αγγλόφωνη έκδοση της εφημερίδας Sabah, στο «μενού» του υπουργικού συμβουλίου θα βρεθούν «εθνικά και διεθνή θέματα» -από την αγορά των ρωσικών S-400 μέχρι και τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία.

Ωστόσο, τη συζήτηση αναμένεται να μονοπωλήσει η αγορά των ρωσικών S-400 και οι «κλυδωνισμοί» που έχουν προκληθεί στο διεθνές πολιτικό τοπίο. Η κυβέρνηση της χώρας αναμένεται να θέσει επί τάπητος το «μπλόκο» των ΗΠΑ στην εκπαίδευση των πιλότων της στο πρόγραμμα F-35. Το τελευταίο διάστημα, οι σχέσεις ΗΠΑ και Ουάσινγκτον βρίσκονται στο… ναδίρ, με αξιωματούχους των δύο πλευρών να ανταλλάσσουν απειλές και προειδοποιήσεις.

Η κυβέρνηση Τραμπ, έχει καταστήσει σαφές πως η Τουρκία θα βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις εάν προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων. Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος και οι υπουργοί της κυβέρνησής του διαμηνύουν σχεδόν καθημερινά πως η αγορά των S-400 έχει πλέον κλείσει και δεν μπορεί να αναστραφεί.

Όπως γράφει η Sabah, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ αναμένεται να ενημερώσει στους υπόλοιπους υπουργούς για το γράμμα που έλαβε προ ημερών από τον υπηρεσιακό υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Πάτρικ Σάναχαν.

Πληροφορίες διεθνών ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Σάναχαν, μέσω της επιστολής, διεμήνυσε πως σε περίπτωση που προχωρήσει η αγορά των S-400 τότε οι ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35, που έχει παραγγείλει η χώρα. Συμπλήρωσε δε, πως το Πεντάγωνο σκοπεύει να τερματίσει την εκπαίδευση των Τούρκων χειριστών την 31η Ιουλίου, εάν η Τουρκία δεν αλλάξει τη στάση της.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό από αμερικανικής πλευράς, οι δύο υπουργοί αναμένεται να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία αργότερα σήμερα.

Η συνάντηση του υπουργικού, υπό τον ίδιο τον Ερντογάν, πραγματοποιείται πριν από το ταξίδι του προέδρου της χώρας στη G-20 στις 28-29 Ιουνίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ