ΚΟΣΜΟΣ

Χάος στην Αλβανία: Συνεχίζεται η κόντρα Ράμα – Μέτα ενόψει της ψηφοφορίας καθαίρεσης του προέδρου

Χάος στην Αλβανία: Συνεχίζεται η κόντρα Ράμα – Μέτα ενόψει της ψηφοφορίας καθαίρεσης του προέδρου
AP Photo/Visar Kryeziu

Αύριο, Πέμπτη, θα λάβει χώρα στο Κοινοβούλιο της Αλβανίας η κρίσιμη συνεδρίαση σχετικά με τη διαδικασία αποπομπής του προέδρου της χώρας, Ιλίρ Μέτα. Η διαδικασία δρομολογήθηκε από τον πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, με αφορμή την απόφαση Μέτα για ακύρωση των εκλογών της 30ης Ιουνίου.

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο Μέτα υπεραμύνθηκε της απόφασής του να ακυρώσει τις κάλπες, κάνοντας λόγο για μία «σωστή» κίνηση που έχει ως στόχο την «αποφυγή μιας πολιτικής σύγκρουσης στη χώρα και τη διάσωση της δημοκρατίας και του ευρωπαϊκού μέλλοντός της».

Όπως συμπλήρωσε, οι εκλογές θα γίνουν αργότερα, όταν τα κόμματα θα έχουν καταφέρει να επιλύσουν την βαθιά πολιτική κρίση που ταλανίζει τη χώρα.

Η απάντηση του Έντι Ράμα ήρθε άμεσα, μέσω Twitter.

«Οι εκλογές θα γίνουν στις 30 Ιουνίου», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό εμμένοντας στη θέση του για διεξαγωγή των εκλογών στην εν λόγω ημερομηνία, παρά τη πολιτική «θύελλα» που επικρατεί στη χώρα.

Την ίδια ώρα, το αλβανικό Top Channel δίνει στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο, το οποίο θα κληθούν να ψηφίσουν οι βουλευτές για την αποπομπή του προέδρου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

Η Βουλή της Αλβανίας:

Δίνοντας τη μέγιστη σημασία στην ιστορική στιγμή στην οποία βρίσκεται η χώρα αναφορικά με τη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε αναμονή της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (σ.σ. επί αυτού), μετά και την ανεπιφύλακτη σύσταση της Κομισιόν στην έκθεση προόδου της 29ης Μαΐου 2019.

Επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητα και την ολοκληρωτική βούλησή μας για μια ευρεία εκλογική μεταρρύθμιση, η οποία είναι ευρέως αποδεκτή από τους πολιτικούς παράγοντες της χώρας, σύμφωνη με τις συστάσεις του ΟΑΣΕ/ODIHR, που αντικατοπτρίζονται στις εκθέσεις παρακολούθησης των προηγούμενων εκλογών και σε πλήρη συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα για ισότιμες και ελεύθερες εκλογές.

Υποστηρίζοντας σθεναρά τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης κάτι που είναι ένας παράγοντας «κλειδί» για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας, όπως και για την επικράτηση του νόμου και την ενίσχυση του κράτους δικαίου στην Αλβανία. Η μεταρρύθμιση χαρακτηρίζεται θετικά από την έκθεση της Κομισιόν, που θεωρεί την Αλβανία παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων.

Αξιολογώντας τη δημιουργία νέων οργάνων διαχείρισης του συστήματος δικαιοσύνης, όπως το Συμβούλιο Διορισμών στη Δικαιοσύνη, το Ανώτατο Εισαγγελικό Συμβούλιο, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, τα βήματα που κάναμε για την πλήρωση των κενών θέσεων στο Συνταγματικό Δικαστήριο, την αναβάθμιση της Δίωξης και του Δικαστηρίου κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος, την εκλογή του Γενικού Εισαγγελέα και την εντατικοποίηση της εφαρμογής της δικαστικής μεταρρύθμισης.

Λαμβάνοντας υπόψη το συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ελεύθερα και ειρηνικά, καταδικάζεται κάθε μορφή βίας κατά της ζωής, της ιδιοκτησίας, της θεσμικής τάξης και των κρατικών οργάνων, οι οποίες (σ.σ. μορφές βίας) επηρεάζουν αρνητικά την εικόνα της χώρας, υπονομεύουν τις μεταρρυθμίσεις και την έναρξη των διαπραγματεύσεων προσχώρησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επικροτώντας τον πολιτικό και θεσμικό διάλογο μεταξύ των πολιτικών, κοινοβουλευτικών και μη κοινοβουλευτικών παραγόντων ως τον μοναδικό τρόπο ύπαρξης μίας λειτουργικής δημοκρατίας για πολιτική και κοινωνική συνύπαρξη. Όπως ακριβώς προτείνει και η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον Μάιο του 2019, ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης που είναι εκτός Κοινοβουλίου θα πρέπει να επανενταχθούν εποικοδομητικά στους δημοκρατικούς θεσμούς και να μην προχωρούν σε ενέργειες που αντιτίθενται στις δημοκρατικές αρχές.

Διατηρώντας την ευθύνη που απορρέει από το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Αλβανίας στο άρθρο 1, όπου αναφέρεται ρητά ότι η Αλβανία είναι Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.

Σεβόμενοι τη συνταγματική διάταξη που ορίζει ότι η διακυβέρνηση βασίζεται σε ένα σύστημα ελεύθερων, ίσων, γενικών και περιοδικών εκλογών.

Λαμβάνοντας υπόψη τον ρόλο του προέδρου ως ενός αμερόληπτου, ουδέτερου και ανεξάρτητου φορέα, ο οποίος είναι ένα θεσμικό όργανο που δεν μπορεί να δραστηριοποιηθεί στις διαδικασίες λήψης πολιτικών αποφάσεων με σκοπό την παράκαμψη των πολιτικών και κομματικών θέσεων στην άσκηση των κρατικών του λειτουργιών.

Η Βουλή της Αλβανίας έχοντας λάβει γνώση της Πράξης του ημερ. 10/06/2019 για την ακύρωση του Διατάγματος αρ. 10928/ 05.11.2018 «περί ορισμού της ημερομηνίας των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση» και θεωρώντας την πράξη αυτή ως άνευ προηγουμένου, που επιδιώκει να στερήσει τους Αλβανούς πολίτες τη δυνατότητα άσκησης του συνταγματικού τους δικαιώματος και να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους, διαπιστώνει:

  • Το Σύνταγμα και ο Εκλεκτικός Κώδικας δεν αναγνωρίζουν στον πρόεδρο το δικαίωμα να ακυρώσει τις εκλογές.
  • Η πράξη του προέδρου, κατά τρόπο παράνομο, έχει ως στόχο την ανάμειξη σε μία εκλογική διαδικασία, η οποία έχει προκηρυχθεί σύμφωνα με τα κριτήρια, τις προϋποθέσεις και τις προθεσμίες που προβλέπονται στον Εκλογικό Κώδικα, όπως είναι η εκλογική διαδικασία που ξεκίνησε για την οργάνωση και τη διαχείριση των εκλογών στις 30 Ιουνίου 2019.
  • Η πράξη αυτή επιχειρεί να παρέμβει άμεσα σε μια διαδικασία η οποία είναι, πλέον, στις αρμοδιότητες του φορέα εκείνου που τη διαχειρίζεται και ως τέτοια, θα πρέπει να εξετασθεί και να αξιολογηθεί από τους φορείς που διαχειρίζονται τις εκλογές, τους οποίους προβλέπει ο Εκλογικός Κώδικας.
  • Είναι υποχρέωση της εκλογικής διοίκησης, όχι μόνο να εγγυηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν, σύμφωνα με τους συνταγματικούς κανόνες του αλβανικού κράτους, αλλά και να προστατέψει αυτό το δικαίωμα από κάθε παράνομη ανάμειξη, που έγινε ή επιχειρείται να γίνει, από κάθε φυσικό και νομικό πρόσωπο, μη επιτρέποντας την παρεμπόδιση της καλής πορείας της διαδικασίας αυτής.
  • Στηριζόμενοι στην αρχή της νομιμότητας και της ευθύνης καθώς και της διακριτικής ευχέρειας των διοικητικών οργάνων, σύμφωνα με τις οποίες, κανένα όργανο δεν είναι υποχρεωμένο και δεν φέρει νομική ευθύνη εάν δεν εφαρμόσει μία εντολή, μία πράξη, ή οποιαδήποτε απόφαση η οποία είναι απολύτως άκυρη και που έρχεται σε κατάφορη αντίθεση με το Σύνταγμα και το νόμο.
  • Η παρέμβαση του προέδρου της Δημοκρατίας σε αυτή την φάση της εκλογικής διαδικασίας είναι ένας παράγοντας που έχει επηρεάσει σοβαρά την ισότητα της πολιτικής άμιλλας και παραβιάζει, έτσι, την αμεροληψία που το Σύνταγμα ορίζει ότι πρέπει να διέπει τον ρόλο του προέδρου της Δημοκρατίας.
  • Τη δυνατότητα ενεργοποίησης των μηχανισμών κοινοβουλευτικού ελέγχου και έρευνας που προβλέπει το άρθρο 90, παράγραφος 2 του Συντάγματος.

Το Αλβανικό Κοινοβούλιο ορίζει πως η πράξη του προέδρου, την 10.06.2019 για την ακύρωση του Διατάγματος αρ. 10928/05.11.2018 «Περί καθορισμού της ημερομηνίας εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση», είναι μία απολύτως άκυρη πράξη, που ξεπερνά τις συνταγματικές και νομικές εξουσίες του θεσμού του προέδρου και ως εκ τούτου θεωρείται άκυρη και σαν να μην υπήρξε ποτέ.

Το αλβανικό κοινοβούλιο στηρίζει τη θέση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής για τη συνέχιση της εκλογικής διαδικασίας και ενθαρρύνει το όργανο αυτό να συνεχίσει να προστατεύει το απαραβίαστο των εκλογών και να εγγυάται τη συνέχιση της εκλογικής διαδικασίας των τοπικών εκλογών της 30ής Ιουνίου 2019, η οποία είχε ξεκινήσει βάσει του διατάγματος 10928/05.11.2018 του προέδρου της Δημοκρατίας, αναγνωρίζοντάς το διάταγμα αυτό ως την μόνη νόμιμη πράξη του προέδρου της Δημοκρατίας για τις δημοτικές εκλογές 2019.

Το Κοινοβούλιο της Αλβανίας καλεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να προβληματιστεί και να επαναφέρει τον θεσμό του προέδρου στα όρια των αρμοδιοτήτων που του αναγνωρίζει το Σύνταγμα και να μην προβεί σε καμία άλλη ενέργεια κατάφορης παραβίασης του Συντάγματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ