ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Σάλος με το ρατσιστικό σχόλιο σχολικής βοηθού σε άτακτους μαθητές

ΗΠΑ: Σάλος με το ρατσιστικό σχόλιο σχολικής βοηθού σε άτακτους μαθητές
pixabay

«Είσαστε τυχεροί που δεν μαζεύετε βαμβάκι ή καθαρίζετε το σπίτι μου»: σάλο έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ το ρατσιστικό σχόλιο που εκστόμισε εργαζόμενη σε δημοτικό σχολείο, απευθυνόμενη σε άτακτους μαθητές που είχε υπ' ευθύνη της.

Η σχολική βοηθός του δημοτικού Λίνγουντ στην Πολιτεία Όρεγκον, που πέταξε αυτή τη φράση τέθηκε αρχικά σε διαθεσιμότητα μετά την καταγγελία της μητέρας μιας μαθήτριας. Τελικά, υπέβαλε την παραίτησή της εξαιτίας του επίμαχου σχολίου, που παρέπεμπε -χωρίς απολύτως κανένα περιθώριο παρερμηνείας- στην περίοδο της δουλείας, διευκρίνισε η περιφερειακή σχολική διεύθυνση χθες Πέμπτη.

Η υπάλληλος, αρμόδια για να επιτηρεί τους μαθητές στα διαλείμματα, επιτίμησε κατ' αυτόν τον τρόπο παιδιά που έκαναν πολλή φασαρία στο διάλειμμα, αφού πρώτα απείλησε ότι θα έπαιρνε τα ονόματά τους και θα ειδοποιούσε τους γονείς τους.

Όμως οι τόνοι αντιθέτως ανέβηκαν και η υπάλληλος είπε στους μαθητές, ορισμένοι από τους οποίους είναι Αφροαμερικανοί, πως θα όφειλαν να είναι ευτυχείς που δεν είναι αναγκασμένοι να «μαζεύουν βαμβάκι και να (της) καθαρίζουν το σπίτι», αφηγήθηκε η Τζάσμιν Σπένσερ, μια από τις μαθήτριες της ομάδας που έκανε φασαρία, μιγάδα, 11 ετών.

Ήταν η μητέρα της Τζάσμιν αυτή που κατήγγειλε το συμβάν στο σχολείο, η διεύθυνση του οποίου δήλωσε «σοκαρισμένη» και «αγανακτισμένη» για το περιστατικό.

«Κατανοούμε ότι οι λέξεις μπορεί να τραυματίσουν (ψυχικά) τους μαθητές μας, και ακριβώς αυτό συνέβη στην προκειμένη περίπτωση», ανέφερε η περιφερειακή σχολική διεύθυνση σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, εκφράζοντας τη βαθιά λύπη της.

Η υπάλληλος ζήτησε συγγνώμη. «Απλά δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για όσα είπα, αναγνωρίζω ότι ήταν επιβλαβή και προσβλητικά», αναγνώρισε σε γραπτή ανακοίνωσή της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ