ΚΟΣΜΟΣ

Τζούλιαν Ασάνζ: Τον Φεβρουάριο εξετάζεται το αίτημα για έκδοσή του στις ΗΠΑ

Τζούλιαν Ασάνζ: Τον  Φεβρουάριο εξετάζεται το αίτημα για έκδοσή του στις ΗΠΑ
AP Photo

Ο υπουργός Εσωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Σατζίντ Τζαβίντ, υπέγραψε το αμερικάνικο αίτημα για έκδοση του ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες περί διαρροής απόρρητων διπλωματικών εγγράφων. Το δικαστήριο για την έκδοση αναμένεται από το επόμενο έτος.

Τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, με την οποία αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα σχετικά με την έκδοσή του στις ΗΠΑ, ο 47χρονος Αυστραλός την παρακολούθησε μέσω βίντεο από τη φυλακή.

Το δικαστήριο κατέληξε πως στις 24 Φεβρουαρίου του 2020 θα εκκινήσει μία πενθήμερη συζήτηση σχετικά με την έκδοσή του.

Ο Ασάνζ κρατείται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς, εκτίοντας την ποινή των 50 εβδομάδων που του επιβλήθηκε γιατί παραβίασε την εγγύηση που του είχε επιβληθεί και κρύφτηκε στην πρεσβεία του Εκουαδόρ για να μην εκδοθεί στη Σουηδία, όπου αντιμετώπιζε κατηγορίες περί βιασμού.

Ο Μπεν Μπράντον, ο δικηγόρος ο οποίος έχει αναλάβει την αμερικάνικη πλευρά, παρέθεσε αναλυτικά τις κατηγορίες που του επιρρίπτονται και τόνισε πως ο Ασάνζ παραβίασε τον κωδικό του αμερικανικού συστήματος άμυνας, με τον 47χρονο, όμως, να του απαντά πως «δεν παραβίασα κανέναν απολύτως κωδικό».

Ο Αυστραλός ήταν πολύ άρρωστος για να δώσει το «παρών» στην προηγούμενη ακροαματική διαδικασία, έχει αναρρώσει σε μεγάλο βαθμό, όμως, και κατάφερε να παρουσιαστεί – έστω και μέσω βίντεο – στη σημερινή.

Έξω από το δικαστήριο του Λονδίνου είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες άτομα, τα οποία διαδήλωναν ζητώντας από την βρετανική κυβέρνηση να αντιταχθεί στις ΗΠΑ και να μην εκδόσει τον 47χρονο, ο οποίος το μόνο που έκανε – όπως ανέφεραν – ήταν να ρίξει φως στις παράνομες δραστηριότητες των Αμερικανών ανά τον κόσμο.

Οι ΗΠΑ θέλουν να απαγγείλουν κατηγορίες στον Ασάνζ βάσει του νόμου του 1971 περί κατασκοπίας, κατηγορώντας τον για τη δημοσιοποίηση μυστικών εγγράφων που, όπως αναφέρουν, έθεσαν σε κίνδυνο πληροφοριοδότες που παρείχαν ανώνυμες πληροφορίες στη χώρα και τις συμμαχικές δυνάμεις της σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

Ο Ασάνζ απαντά δηλώνοντας πως είναι δημοσιογράφος και το δικαίωμά του στην ελεύθερη έκφραση προστατεύεται από την πρώτη τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος.

Η επόμενη δίκη θα γίνει τον Οκτώβριο και οι δικηγόροι του επιχειρούν να εγκριθεί εγγύηση ώστε να βγει από τη φυλακή έως τότε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ