ΚΟΣΜΟΣ

Χονγκ Κονγκ: Συγγνώμη ζήτησε η πρωθυπουργός για τις διενέξεις στη χώρα

Χονγκ Κονγκ: Συγγνώμη ζήτησε η πρωθυπουργός για τις διενέξεις στη χώρα
(AP Photo/Vincent Yu)

Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ ζήτησε σήμερα συγγνώμη για τον τρόπο με τον οποίο οι αρχές επιχείρησαν να υιοθετήσουν το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την έκδοση υπόπτων στην Κίνα, γεγονός που προκάλεσε "διενέξεις και φιλονικίες".

"Η επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας παραδέχεται ότι ελλείψεις στο έργο της κυβέρνησης προκάλεσαν πολλές διενέξεις και φιλονικίες στην κοινωνία του Χονγκ Κονγκ και απογοήτευσαν και ταλαιπώρησαν πολλούς πολίτες" ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο της.

Η Κάρι Λαμ "ζητά συγγνώμη από τους πολίτες και υπόσχεται ότι θα δεχτεί την κριτική με τη μεγαλύτερη δυνατή ειλικρίνεια και ταπεινότητα", προστίθεται στο κείμενο αυτό.

Σχεδόν δύο εκατομμύρια κατέκλυσαν τους δρόμους

Σημειώνεται ότι σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι κατέκλυσαν σήμερα τους δρόμους του Χονγκ Κονγκ με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου για τις εκδόσεις υπόπτων στην Κίνα, ανέφεραν οι διοργανωτές, ήτοι σχεδόν ο διπλάσιος αριθμός διαδηλωτών σε σύγκριση με την περασμένη Κυριακή.

«Στη σημερινή κινητοποίηση είχαμε σχεδόν 2 εκατομμύρια ανθρώπους» διαβεβαίωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Τζίμι Σαμ, εκπρόσωπος του Μετώπου Πολιτικών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (CHRF).

Οι οργανωτές των κινητοποιήσεων αυτών ζητούν επίσης την παραίτηση της επικεφαλής της κυβέρνησης Κάρι Λαμ, αλλά και να ζητήσουν συγγνώμη οι αρχές για την αστυνομική βία σε βάρος διαδηλωτών την περασμένη εβδομάδα.

Ντυμένοι στα μαύρα, οι διαδηλωτές έκαναν πορεία από το κέντρο του Χονγκ Κονγκ μέχρι το Νομοθετικό Συμβούλιο, την έδρα του τοπικού κοινοβουλίου.

«Η αντίδραση της Κάρι Λαμ δεν ήταν ειλικρινής, για αυτό διαδηλώνω σήμερα», εξήγησε ένας 39χρονος, ο Τέρενς Σεκ, που συμμετείχε στην κινητοποίηση μαζί με τα παιδιά του.

«Εγώ προσωπικά θεωρώ ότι (η Κάρι Λαμ) δεν μπορεί πλέον να κυβερνά το Χονγκ Κονγκ, έχει απολέσει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώσης», σχολίασε ο 38χρονος Ντέιβ Γουόνγκ.

Την ίδια ώρα, ο ηγέτης των φοιτητών Τζόσουα Γουόνγκ, που αναδείχθηκε το 2014 στο κεντρικό πρόσωπο των κινητοποιήσεων υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ, θα αποφυλακιστεί αύριο.

Ο 22χρονος ακτιβιστής, που είχε καταδικαστεί για τον ρόλο του στην «Επανάσταση των Ομπρελών» θα φύγει από το σωφρονιστικό κατάστημα Λάι Τσι Κοκ στις 10.30 το πρωί τοπική ώρα (05.30 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε το Demosito, το κόμμα του οποίου είναι συνιδρυτής.

Πριν από μία εβδομάδα, ένα εκατομμύριο άνθρωποι είχαν διαδηλώσει στο Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με τους οργανωτές, μια συμμετοχή ρεκόρ μετά την επιστροφή του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα το 1997.

Την περασμένη Τετάρτη σημειώθηκαν στο Χονγκ Κονγκ οι χειρότερες ταραχές μετά την επιστροφή του στην Κίνα από τη Βρετανία, το 1997.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών για να διαλύσει το πλήθος.

«Αστυνομία του Χονγκ Κονγκ, οφείλεις να μας προστατεύεις, όχι να μας πυροβολείς», έγραφε ένα πανό που είχαν υψώσει οι διαδηλωτές. Άλλοι κρατούσαν φωτογραφίες με σκηνές από τα επεισόδια στα οποία τραυματίστηκαν περίπου 80 άνθρωποι, εκ των οποίων 22 αστυνομικοί.

Το Σάββατο ένας άνθρωπος σκοτώθηκε πέφτοντας από τη στέγη ενός πολυτελούς εμπορικού κέντρου, όπου είχε ανέβει και επί πολλές ώρες κρατούσε ένα πανό με τη φράση: «Αποσύρετε πλήρως τον κινεζικό νόμο περί έκδοσης. Δεν είμαστε ταραξίες. Απελευθερώστε τους φοιτητές και τους τραυματίες».

Σήμερα το πρωί οι διαδηλωτές σχημάτιζαν τεράστιες ουρές στο σημείο της τραγωδίας για να αφήσουν λίγα λουλούδια και μηνύματα συμπαράστασης στην οικογένειά του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ