ΚΟΣΜΟΣ

Τούρκος υπουργός Ενέργειας: Ξεκίνησε η γεώτρηση του «Πορθητή»

Τούρκος υπουργός Ενέργειας: Ξεκίνησε η γεώτρηση του «Πορθητή»
Φωτογραφία Αρχείου AP Photo/Lefteris Pitarakis

Ο υπουργός Ενέργειας της ΤουρκίαςΦατίχ Ντονμέζ, ενημέρωσε πως το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» ξεκίνησε τη γεώτρηση ανοιχτά της Κύπρου, σύμφωνα με το offsite.com.cy.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, ο «Πορθητής» κάνει έρευνες στο τεμάχιο Φινίκε-1 και στόχος είναι το τρυπάνι του να φτάσει σε βάθος 5.000 και πλέον μέτρων. Η γεώτρηση στην περιοχή θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουλίου.

«Αυτή τη στιγμή η γεώτρησή μας έχει ξεπεράσει τα τρεις χιλιάδες. Στόχος μας είναι να φτάσει στα 5-5.500 μέτρα μέσα σε 100-120 ημέρες. Προς το τέλος Ιουλίου θα έχουμε φτάσει στο στόχο μας. Άλλωστε το έχουμε πει από την αρχή. Δεν υπάρχει εγγύηση για το τι θα βρούμε. Αν δεν κάνουμε γεώτρηση δεν είναι δυνατόν να το ξέρουμε. Φυσικά και έχουμε ελπίδες. Στην ανατολική Μεσόγειο προσπαθούν να αποκλείσουν την Τουρκία από την ενεργειακή εξίσωση. Γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει ρεαλιστική λύση χωρίς την Τουρκία, αλλά δεν το λένε».

Συμπληρώνοντας, ο Ντονμέζ γνωστοποίησε πως την Πέμπτη θα ξεκινήσει το ταξίδι ενός ακόμη γεωτρύπανου στην Ανατολική Μεσόγειο. Το «Γιαβούζ», όπως είπε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, θα προχωρήσει σε γεώτρηση σε περιοχή που το ψευδοκράτος εξουσιοδότησε την ΤΡΑΟ.

Οι εξελίξεις έρχονται την ώρα που τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα προς την Ανατολική Μεσόγειο.

Στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των κρατών-μελών της ΕΕ, η Αθήνα και η Λευκωσία αναμένεται να ζητήσουν την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την προκλητική της συμπεριφορά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ