ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα δείχνει γιατί δεν μπορούμε να αντισταθούμε στα… «κουταβίσια μάτια»

Έρευνα δείχνει γιατί δεν μπορούμε να αντισταθούμε στα… «κουταβίσια μάτια»

Όσοι έχουν σκυλιά γνωρίζουν πως είναι σχεδόν αδύνατο να αντισταθείς στο βλέμμα τους. Επιστημονική έρευνα αποδεικνύει πως υπάρχει λόγος που δεν μπορούν να πουν όχι στα αγαπημένα τους κατοικίδια, όμως.

Ερευνητές ανακάλυψαν πως τα σκυλιά έχουν αναπτύξει μύες γύρω από τα μάτια τους, οι οποίοι τους επιτρέπουν να παίρνουν εκφράσεις… ακαταμάχητες στον άνθρωπο.

Τα σκυλιά καταφέρνουν να μιμηθούν «παιδικές» εκφράσεις, που πυροδοτούν το γονικό φίλτρο των ιδιοκτητών τους.

Τα «κουταβίσια μάτια», όπως αποδείχθηκε, βοηθούν τα ζώα να δένονται ακόμη περισσότερο με τα αφεντικά τους.

Όπως γράφει το BBC, προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει πως υπάρχει κάτι ιδιαίτερο στο βλέμμα των σκύλων. Αυτή τη φορά, όμως, οι Βρετανοί και Αμερικανοί ερευνητές, που υπογράφουν την μελέτη, κατάφεραν να εντοπίσουν την ανατομική αλλαγή στα μάτια του ζώου.

«Ακριβά φρύδια»

Οι ερευνητές χαρακτηρίζουν την αλλαγή «ακριβά φρύδια» και σημειώνουν πως «δημιουργεί την ψευδαίσθηση» πως οι σκύλοι επικοινωνούν όπως οι άνθρωποι.

«Όταν οι σκύλοι κάνουν αυτή την κίνηση, φαίνεται πως δημιουργούν μία μεγάλη επιθυμία στους ανθρώπους να τους φροντίσουν», σημειώνει η Δρ. Juliane Kaminski του Πανεπιστημίου του Portsmouth, που συνυπογράφει την έρευνα.

Οι μύες κάνουν τα μάτια των σκύλων να «φαίνονται μεγαλύτερα, πιο παιδικά», ενώ φαίνεται πως «παίρνουν τις εκφράσεις που έχουν οι άνθρωποι όταν είναι στεναχωρημένοι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ