ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Βίντεο - ντοκουμέντο από τη στιγμή της κατάρριψης του αμερικανικού drone

Ιράν: Βίντεο - ντοκουμέντο από τη στιγμή της κατάρριψης του αμερικανικού drone
screen grab από βίντεο

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν δημοσίευσαν ένα βίντεο-ντοκουμέντο υποστηρίζοντας πως απαθανατίζει την κατάρριψη του αμερικανικού drone από το Ιράν.

Στο βίντεο απεικονίζεται η στιγμή που εξαπολύεται ο πύραυλος προκειμένου να χτυπήσει το μη επανδρωμένο σκάφος, το οποίο φαίνεται σαν μια φωτεινή «μπάλα» στον ουρανό. Κάποια στιγμή, η λευκή «μπάλα» γίνεται κόκκινη, κάτι που σημαίνει ότι ο πύραυλος πέτυχε το στόχο του.

Στο μεταξύ, η αμερικανική κυβέρνηση κάλεσε τα κορυφαία στελέχη του Κογκρέσου στον Λευκό Οίκο για μια ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Ιράν μετά την κατάρριψη του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Η σύσκεψη, παρουσία των τεσσάρων ηγετών του Κογκρέσου αλλά και των επικεφαλής των Επιτροπών Ενόπλων Δυνάμεων και Πληροφοριών θα διεξαχθεί γύρω στις 22.00 (ώρα Ελλάδας).

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο την κατάρριψη ενός τηλεκατευθυνόμενου, μη επανδρωμένου αεροσκάφος πάνω από τα Στενά του Χορμούζ, λίγη ώρα αφότου το Πεντάγωνο επιβεβαίωσε το γεγονός αυτό.

«Το Ιράν έκανε ένα πολύ μεγάλο λάθος» έγραψε λακωνικά στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι η κατάρριψη του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους ενδέχεται να οφείλεται σε «ανθρώπινο λάθος».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι το αεροσκάφος δεν έφερε οπλισμό και βρισκόταν σαφώς σε διεθνή ύδατα. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «θα είχε μεγάλη διαφορά» αν ήταν επανδρωμένο.

«Έχω την αίσθηση ότι ήταν ένα λάθος κάποιου που δεν θα έπρεπε να λάβει αυτήν την απόφαση», είπε, χαρακτηρίζοντας «ανεύθυνο και ανόητο» όποιον το έκανε.

«Νομίζω ότι το Ιράν πιθανότατα έκανε ένα λάθος – θα φανταζόμουν ότι ήταν κάποιος στρατηγός ή κάποιος που έκανε ένα λάθος καταρρίπτοντας αυτό το μη επανδρωμένο αεροσκάφος», συνέχισε.

Ερωτηθείς, δε, ποια θα είναι η αμερικανική απάντηση στην κατάρριψη αυτού του αεροσκάφους και αν θα βομβαρδίσει το Ιράν, απάντησε αόριστα: «Σύντομα θα το μάθετε, θα δείτε».

Στην ερώτηση αν είναι ακόμα διατεθειμένος να συνομιλήσει με το Ιράν, απάντησε λακωνικά: «Ας δούμε τι θα γίνει».

Ο στρατός των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι ένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του καταρρίφθηκε, αλλά είπε ότι το περιστατικό έλαβε χώρα στο διεθνή εναέριο χώρο, αμφισβητώντας την αναφορά του Ιράν σύμφωνα με την οποία το αεροσκάφος MQ-4C Triton του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού πετούσε πάνω από ιρανικό έδαφος.

«Οι ιρανικές αναφορές πως το αεροσκάφος πετούσε πάνω από το Ιράν είναι ψευδείς», δήλωσε ο πλοίαρχος Μπιλ Έρμπαν, εκπρόσωπος της διοίκησης των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδια για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (USCENTCOM).

«Ήταν μια απρόκλητη επίθεση σε ένα περιουσιακό στοιχείο επιτήρησης των ΗΠΑ στον διεθνή εναέριο χώρο»

Είπε πως το αεροσκάφος καταρρίφθηκε στο διεθνή εναέριο χώρο πάνω από το Στενό του Χορμούζ περίπου στις 11:35 μ.μ. ώρα Γκρίνουιτς τις 19ης Ιουνίου (02:35 της 20ής Ιουνίου, ώρα Ελλάδας).

Ο επικεφαλής ωστόσο της ιρανικής διπλωματίας, υπουργός Εξωτερικών, Τζαβάντ Ζαρίφ, ανέφερε με tweet του ότι το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που καταρρίφθηκε από την Τεχεράνη, είχε απογειωθεί από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ παραβίασε τον ιρανικό εναέριο χώρο.

«Στις 00:14 το αμερικανικό drone απογειώθηκε από τα ΗΑΕ σε λειτουργία απόκρυψης και παραβίασε τον ιρανικό εναέριο χώρο. Στοχοθετήθηκε στις 04:05 στις συντεταγμένες (25°59'43"N 57°02'25"E) κοντά στο Κου-ε Μομπάρακ. Ανασύραμε κομμάτια του αμερικανικού στρατιωτικού drone στα ΔΙΚΑ ΜΑΣ χωρικά ύδατα όταν αυτό καταρρίφθηκε», τόνισε ο Τζαβάντ Ζαρίφ.

Από την πλευρά του, Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας στο πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι τα συντρίμμια από το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που καταρρίφθηκε από το Ιράν βρίσκονται σε διεθνή ύδατα στα Στενά του Χορμούζ και στην περιοχή αυτήν έχουν σταλεί ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ.

Η κατασκευάστρια εταιρεία του μη επανδρωμένου αεροσκάφους, η Northrop Grumman, αναφέρει στον ιστότοπό της ότι το Triton μπορεί να πετάει επί 24 ώρες συνεχώς, σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 10 μιλίων και έχει ακτίνα δράσης 8.200 ναυτικών μιλίων.

«Το drone βρισκόταν 34χλμ μακριά από την ακτή του Ιράν»

Το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πετούσε σε μεγάλο υψόμετρο σε διεθνή εναέριο χώρο πάνω από το Στενό της Χορμούζ, σε απόσταση 34χλμ από τις ιρανικές ακτές όταν καταρρίφθηκε από ιρανικές δυνάμεις, δήλωσε ο υποπτέραρχος Τζόζεφ Γκουαστέλα, ο διοικητής της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAF) στην Μέση Ανατολή.

«Αυτή η επικίνδυνη και κλιμακούμενη επίθεση είναι ανεύθυνη και συνέβη σε κοντινή απόσταση από τους καθορισμένους αεροδιαδρόμους μεταξύ Ντουμπάι, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Μουσκάτ του Ομάν, πιθανώς θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές αθώων αμάχων», δήλωσε ο Γκουαστέλα.

Όπως διευκρίνισε επίσης μιλώντας σε δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης από την αεροπορική βάση του Αλ-Ουντέιντ του Κατάρ, το drone «Global Hawk» δεν παραβίασε τον ιρανικό εναέριο χώρο «σε καμία στιγμή κατά τη διάρκεια της αποστολής του».

«Η ιρανική πληροφορία ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε στον εναέριο χώρο του Ιράν είναι κατηγορηματικά λάθος» δήλωσε.

Εξήγησε ότι ο πύραυλος που κατέρριψε το drone εκτοξεύτηκε από μια θέση κοντά στην ιρανική πόλη Γκερούκ.

Τι ανέφερε το Ιράν

Το περιστατικό έλαβε χώρα στην επαρχία Χουρμουζγκάν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Sepah, το οποίο θεωρείται προσκείμενο σε αυτούς.

Οι Φρουροί της Επανάστασης «κατέρριψαν αμερικανικό κατασκοπευτικό τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος το οποίο παρεισέφρησε (στον ιρανικό εναέριο χώρο) πάνω από την παράκτια επαρχία Χορμουζγκάν, στο νότιο τμήμα της χώρας», ανέφερε το Press TV, το αγγλόφωνο κρατικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο του Ιράν.

Το αεροσκάφος «καταρρίφθηκε από τις αεροπορικές δυνάμεις» των Φρουρών της Επανάστασης «κοντά στην περιφέρεια Κουχμουμπαράκ», αφού «παραβίασε τον ιρανικό εναέριο χώρο», διευκρίνισε το τηλεοπτικό δίκτυο.

Η πρώτη αντίδραση των ΗΠΑ

Προ της επιβεβαίωσης, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις διαβεβαίωναν ότι δεν πετούσε κανένα αεροσκάφος τους στην περιοχή.

«Κανένα αεροσκάφος των ΗΠΑ δεν επιχειρούσε στον ιρανικό εναέριο χώρο σήμερα», είπε ο πλοίαρχος Μπιλ Έρμπαν, εκπρόσωπος του μεικτού διοικητηρίου των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (USCENTCOM).

Ο Έρμπαν απέφυγε να κάνει άλλα σχόλια.

Το συμβάν καταγράφεται καθώς η ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν δεν σταματά να κλιμακώνεται.

Ο αμερικανικός στρατός επανέλαβε χθες, Τετάρτη, τις κατηγορίες του σε βάρος του Ιράν, που θεωρεί ότι βρισκόταν πίσω από τις επιθέσεις εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων τη 13η Ιουνίου στον Κόλπο του Ομάν.

Η Τεχεράνη αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή σε αυτές τις επιθέσεις, αφήνοντας να εννοηθεί πως μπορεί να επρόκειτο για μια στημένη ενέργεια ώστε οι ΗΠΑ να βρουν την αφορμή για να καταφύγουν στη χρήση βίας εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι ψεύδονται

Από την πλευρά του, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Ζαρίφ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι λένε ψέματα πως το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφους καταρρίφθηκε από τις ιρανικές δυνάμεις σε διεθνή ύδατα, διαμηνύοντας ότι θα μεταφέρει το ζήτημα στα Ηνωμένα Έθνη.

«Οι ΗΠΑ διεξάγουν οικονομική τρομοκρατία ενάντια στο Ιράν (σ.σ. χρησιμοποιώντας το hastag #EconomicTerrorism), κάνουν μυστικές δράσεις εναντίον μας και τώρα παραβιάζουν την επικράτειά μας. Δεν επιδιώκουμε πόλεμο, αλλά θα υπερασπιστούμε με ζήλο τον εναέριο χώρο μας, τα εδάφη και τα χωρικά μας ύδατα. Θα μεταφέρουμε αυτή την νέα επιθετική ενέργεια στα Ηνωμένα Έθνη και θα δείξουμε ότι οι ΗΠΑ ψεύδονται όταν μιλούν για διεθνή ύδατα», τόνισε με tweet ο Ιρανός ΥΠΕΞ.

«Οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία διάθεση να πάνε σε πόλεμο»

Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι δήλωσε πάντως ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία διάθεση να πάνε σε πόλεμο με το Ιράν, έπειτα από την κατάρριψη του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους από το Ιράν σε διεθνή ύδατα στα Στενά του Χορμούζ.

Η πρόεδρος της Βουλής είπε σε δημοσιογράφους ότι 20 βουλευτές θα λάβουν ενημέρωση για να μάθουν περισσότερα για το περιστατικό.

«Πιστεύω ότι είναι μια επικίνδυνη κατάσταση», δήλωσε χαρακτηριστικά η Πελόζι.

«Πρέπει να φανούμε δυνατοί και με στρατηγική για τον τρόπο που θα προστατέψουμε τα συμφέροντά μας. Παράλληλα δεν μπορούμε να είμαστε απερίσκεπτοι στο τι κάνουμε, οπότε θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τι έχουν να πουν», συμπλήρωσε, λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «Δεν πιστεύω ότι ο πρόεδρος επιθυμεί να πάει σε πόλεμο. Δεν υπάρχει διάθεση στην χώρα μας να πάμε σε πόλεμο».

Η Δημοκρατική πρόεδρος τόνισε επίσης ότι οι εντάσεις στην περιοχή είναι υψηλές και εξέφρασε την ανησυχία ότι «ένας λανθασμένος υπολογισμός από την μία ή την άλλη πλευρά μπορεί να προκαλέσει κάτι πολύ κακό».

Εκτοξεύτηκε η τιμή του πετρελαίου

Η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε κατακόρυφα στη Νέα Υόρκη, μετά την ανάρτηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter, όπου προειδοποιούσε ότι το Ιράν "διέπραξε τεράστιο λάθος" με την κατάρριψη του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Το αργό WTI, η τιμή του οποίου ήδη κινείτο ανοδικά, έφτασε τα 57,13 δολάρια το βαρέλι γύρω στις 18.05 (ώρα Ελλάδας), καταγράφοντας αύξηση 6,3%. Την ίδια ώρα στη Λονδίνο η τιμή του Μπρεντ διαμορφωνόταν στα 64,69 δολάρια το βαρέλι (αύξηση 4,66%).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ