ΚΟΣΜΟΣ

«Θύελλα» αντιδράσεων για βουλευτή των Τόρις που επιτέθηκε σε διαδηλώτρια της Greenpeace

«Θύελλα» αντιδράσεων για βουλευτή των Τόρις που επιτέθηκε σε διαδηλώτρια της Greenpeace
Screengrab

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη Βρετανία βίντεο στο οποίο απαθανατίζεται βουλευτής των Τόρις να επιτίθεται σε μία διαδηλώτρια της Greenpeace σε εκδήλωση στο Λονδίνο, «πετώντας» την βίαια έξω από την αίθουσα.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Μαρκ Φιλντ, ζήτησε συγγνώμη για αυτήν την κίνησή του αναφέροντας πως «ενήργησε ενστικτωδώς» όταν πληροφορήθηκε ότι παρευρισκόμενοι ένιωθαν να απειλούνται από τη γυναίκα, η οποία διαμαρτυρόταν ειρηνικά και ήταν άοπλη.

Αντιθέτως, ο Φιλντ ανέφερε επίσης ότι στο σημείο δεν υπήρχε ασφάλεια και ανησυχούσε ότι η διαδηλώτρια ήταν οπλισμένη.

«Έτσι, την άρπαξα αποφασιστικά για να καταφέρω να τη βγάλω έξω από το χώρο όσο το δυνατόν πιο ήρεμα. Το μετανιώνω πικρά και θέλω να ζητήσω συγγνώμη από την κυρία που την άρπαξα έτσι, αλλά στο συγκεκριμένο σημείο ένιωσα πως έπρεπε οπωσδήποτε να δράσω και να εξαλείψω την απειλή ώστε όλοι οι παρευρισκόμενοι να νιώσουν ασφαλείς» δήλωσε ο βουλευτής των Τόρις.

Ωστόσο η Τερέζα Μέι δεν φαίνεται να πείστηκε και ο Φλιντ τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

«Η πρωθυπουργός είδε το βίντεο και το βρίσκει αρκετά ανησυχητικό» δήλωσε εκπρόσωπος της Μέι.

Όλα άρχισαν τη στιγμή που ο βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος, Φίλιπ Χάμοντ, εκφωνούσε ομιλία και ξαφνικά διαδηλώτριες της Greenpeace εισέβαλαν στο χώρο φορώντας κόκκινα ρούχα και έχοντας πάνω τους κορδέλα με το μήνυμα «κλίμα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».

Κάποια στιγμή, όπως φαίνεται καθαρά στο βίντεο, η γυναίκα περνάει δίπλα από τον Φλιντ. Εκείνος σηκώνεται, την αρπάζει και τη σπρώχνει βίαια προς μία κολώνα. Μετά από μία μικρή πάλη, την οδηγεί βίαια έξω από το χώρο.

UK politician filmed grabbing Greenpeace protester
By James Griffiths and Elizabeth Wells, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ