ΚΟΣΜΟΣ

Βρέθηκε και μεταφέρθηκε σε ζωολογικό κήπο η πολική αρκούδα που περιπλανιόταν σε πόλη της Σιβηρίας

Βρέθηκε και μεταφέρθηκε σε ζωολογικό κήπο η πολική αρκούδα που περιπλανιόταν σε πόλη της Σιβηρίας

H πεινασμένη πολική αρκούδα που απομακρύνθηκε κατά τουλάχιστον 800 χιλιόμετρα από το φυσικό περιβάλλον της στην Αρκτική και περιπλανιόταν, εξουθενωμένη, στους δρόμους της ρωσικής βιομηχανικής πόλης Νορίλσκ στη βόρεια Σιβηρία, εντοπίστηκε. 

Το άτυχο ζώο που έφυγε χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του, βρέθηκε και μεταφέρθηκε στον ζωολογικό κήπο της πόλης Κρασνογιάρσκ για να της παρασχεθεί η κατάλληλη φροντίδα.

Η θηλυκή πολική αρκούδα, δύο ετών ήταν εξουθενωμένη και παρουσίασε έντονη διάρροια, πιθανώς λόγω της κατανάλωσης σάποων τροφίμων που έβρισκε στα σκουπίδια. Η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft που συμμετείχε στις προσπάθειες διάσωσης της σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι αν δεν μεταφέρονταν για να της παρασχεθεί η κατάλληλη φροντίδα, θα πέθαινε αναζητώντας τροφή σε κάποια χωματερή.

Η εταιρεία συνέδραμε στην μεταφορά της από το Νορίλσκ στο Κρασνογιάρσκ και αναφέρει στην ανακοίνωση της ότι «η πολική αρκούδα έχει την κατάλληλη φροντίδα και τροφή».

Είναι η πρώτη πολική αρκούδα που εθεάθη στην πόλη εδώ και 40 χρόνια, σύμφωνα με Ρώσους περιβαλλοντολόγους.

Ο Όλεγκ Κρασέβσκι, ένας ειδικός για την άγρια ζωή, που κατέγραψε με την κάμερά του την πολική αρκούδα, είπε ότι δεν είναι σαφές τι ακριβώς οδήγησε το ζώο στην πόλη, αν και θεωρείται πιθανό απλά να χάθηκε. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μάτια του ζώου δακρύζουν συνέχεια και δεν μπορεί να δει καθαρά.

Η κλιματική αλλαγή λειτουργεί επιβαρυντικά για τον οικότοπο των πολικών αρκούδων αναγκάζοντάς τις να αναζητούν τροφή στη στεριά, φέρνοντάς τις σε πολλές περιπτώσεις σε επαφή με τους ανθρώπους, σε κατοικημένες περιοχές.

Σε κατάσταση συναγερμού είχε τεθεί άλλωστε μια απομακρυσμένη κατοικημένη περιοχή στη βόρεια Ρωσία νωρίτερα αυτόν τον χρόνο, όταν δεκάδες πεινασμένες πολικές αρκούδες εθεάθησαν να αναζητούν τροφή μπαίνοντας, ακόμα, και σε δημόσια κτίρια και σπίτια.

Οι κάτοικοι της πόλης Νορίλσκ βγήκαν για να φωτογραφίσουν την αρκούδα με την αστυνομία να προσπαθεί να τους αποτρέψει να την προσεγγίσουν σε πολύ κοντινή απόσταση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ