ΚΟΣΜΟΣ

«Μια τέτοια απόφαση θα ήταν λανθασμένη»: Η Άγκυρα προειδοποιεί την Ευρωπαϊκή Ένωση

«Μια τέτοια απόφαση θα ήταν λανθασμένη»: Η Άγκυρα προειδοποιεί την Ευρωπαϊκή Ένωση
(AP Photo/Lefteris Pitarakis)

Ανεβάζει ακόμη περισσότερο τους τόνους στην Ανατολική Μεσόγειο η Άγκυρα, η οποία προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην εμπλακεί στο ζήτημα και διεμήνυσε πως ενδεχόμενη ανάμειξη θα επηρεάσει αρνητικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ενώ παράλληλα θα δυσχεράνει τις πιθανότητες επίλυσης του Κυπριακού.

Η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η οποία αποκαλύπτει non paper της Τουρκίας, γράφει πως η Άγκυρα προειδοποιεί στο κείμενό της ότι μια ενδεχόμενη ευρωπαϊκή απόφαση κατά των τουρκικών δραστηριοτήτων στην ΑΟΖ «θα ήταν λάθος».

Η Τουρκία υποστηρίζει δε, πως θα «προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στην αποδυναμωμένη εικόνα» που ήδη εκπέμπει η Ευρωπαϊκή Ένωση ως «προκατειλημμένος παράγοντας στην περιοχή».

«Είμαστε της άποψης ότι θα ήταν συνετό εάν η Ε.Ε. δεν λάβει υπόψη τις αλληλοεπικαλυπτόμενες αξιώσεις σχετικά με την περιοχή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας και δεν ενεργήσει ως δικαστήριο κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα» φέρεται να γράφει το τουρκικό non paper.

Μάλιστα, διαμηνύει πως «αυτή η στάση εμπεριέχει τον κίνδυνο να αποθαρρύνει περαιτέρω τις προσπάθειες προς την κατεύθυνση λύσης του κυπριακού προβλήματος, ως επίσης και να επιδεινώσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Ουσιαστικά, η Άγκυρα επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς πως οι δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο στηρίζονται σε δήθεν νόμιμα δικαιώματα, τα οποία, όπως υποστηρίζει, απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

Το τουρκικό έγγραφο αναφέρει ακόμη ότι «η περιοχή γεωτρήσεων βρίσκεται στην υφαλοκρηπίδα μας που καταχωρήθηκε στον ΟΗΕ, από το 2004», ενώ επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς ότι όλα τα νησιά, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, δεν μπορούν να δημιουργήσουν πλήρη ΑΟΖ, και ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε στρεβλώσεις στη δίκαιη οριοθέτηση, βάσει του διεθνούς δικαίου.

cache 728x3000 Analog medium 728339 87592 2362019


Πηγή: Εφημερίδα «Φιλελεύθερος»

Το «non paper» της Τουρκίας προς τους «27» σημειώνει πως λύση θα αποτελούσε η εγκαθίδρυση μιας κοινής επιτροπής ενέργειας με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων.

Προειδοποιεί δε, πως σε οποιαδήποτε άλλα περίπτωση η Τουρκία θα συνεχίσει με «αποφασιστικότητα» να προστατεύσει τα δικαιώματά της.

«Επιπλέον, εφόσον η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν σταματήσει τις μονομερείς δραστηριότητες υδρογονανθράκων ή αποτύχει να συνεργαστεί με τους Τουρκοκύπριους με σκοπό την καθιέρωση κοινού μηχανισμού λήψης αποφάσεων για τους υδρογονάνθρακες, είμαστε επίσης αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των τουρκοκυπριακών υπεράκτιων πόρων στην περιοχή» τονίζεται επίσης.

Κλείνοντας, εκφράζεται η πεποίθηση πως η κοινή λογική θα «πρυτανεύει» στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ