ΚΟΣΜΟΣ

«Πόλεμος» για τα εμβόλια: Ο αγώνας ενός πατέρα να χαρίσει στο παιδί του μία φυσιολογική ζωή

«Πόλεμος» για τα εμβόλια: Ο αγώνας ενός πατέρα να χαρίσει στο παιδί του μία φυσιολογική ζωή
CNNi

Όταν η κόρη του Άντζελα, αρρώστησε βαριά, ο Νίκολα Πομάρο πήρε μία σημαντική απόφαση: εάν κατάφερνε να επιβιώσει, θα έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να ζήσει τη ζωή της στο έπακρο.

Η μικρή ήταν μόλις 3 ετών όταν διαγνώσθηκε με απλαστική αναιμία, μία σπάνια διαταραχή του αίματος. Το σώμα της δεν παρήγαγε αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια και τελικώς υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Μετά την επέμβαση η υγεία της βελτιώθηκε αισθητά και όσο μεγάλωνε έδειχνε μία μεγάλη αγάπη στο χορό. Τότε ο πατέρας της βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα μεγάλο πρόβλημα: Πώς θα έβρισκε μία σχολή χορού που θα ήταν ασφαλής για το παιδί του;

Στην Ιταλία του 2017 ήταν πολλά τα κρούσματα ιλαράς, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κατατάσσει τη χώρα στην πρώτη θέση παγκοσμίως της αντίστοιχης λίστας.

Λόγος αυτής της έξαρσης ήταν η απόφαση δικαστηρίου του Ρίμινι, που απαγόρευσε τη χρήση ενός συγκεκριμένου εμβολίου. Η απόφαση ανατράπηκε το 2015, όμως, το κίνημα κατά των εμβολιασμών είχε κερδίσει πολύ έδαφος.

Ασφαλής, αλλά απομονωμένη

Η Άντζελα μπορεί να ήταν ασφαλής, αλλά ήταν εγκλωβισμένη σε μία καθημερινότητα γεμάτη κινδύνους. Δημόσια μέρη, τρένα, αεροπλάνα, εμπορικά κέντρα και σινεμά, ήταν χώροι που η μικρή δεν μπορούσε -και ακόμη δεν μπορεί- να επισκεφθεί λόγω των κινδύνων για την υγεία της.

Για περίπου δύο χρόνια ζούσε πλήρως απομονωμένη. Δεν μπορούσε να πάει στο σχολείο και συναντιόταν μόνο με ένα παιδάκι από το νηπιαγωγείο, το οποίο είχε κάνει τα εμβόλιά του.

2

Η μικρή με τον αδελφό της/Πηγή: CNNi

Τα πράγματα ήταν δύσκολα και για τον αδελφό της Πιέτρο, ο οποίος αναγκαζόταν να μένει με τους παππούδες τους κάθε φορά που αρρώσταινε.

Πριν από δύο χρόνια, όμως, τα πράγματα ξεκίνησαν να αλλάζουν για τη μικρή. Η προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να αποκλείσει όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά από τα σχολεία, γεγονός που έχει εκτοξεύσει το ποσοστό των εμβολιασμένων μαθητών στο 92%.

Δυστυχώς, για την Άντζελα και για άλλα παιδιά στην ίδια θέση, η αλλαγή της κυβέρνησης και η ανάληψη της εξουσίας από τη Λέγκα του Βορρά και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, δημιούργησε νέα ατζέντα σχετικά με τους εμβολιασμούς. Ο υπουργός Εσωτερικών και πρόεδρος της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, έχει υπαινιχθεί πολλάκις πως θα αλλάξει άρδην την εν λόγω πολιτική.

Για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την επαπειλούμενη κατάσταση, λοιπόν, οι γονείς της Άντζελα την έγραψαν σε ένα σχολείου όπου τα περισσότερα παιδιά προέρχονται από οικογένειες μεταναστών και το πιθανότερο είναι ότι κάνουν συχνά τα εμβόλιά τους.

«Είναι πόλεμος»

Ο 55χρονος Λόρις Μαζοράτο είναι πρωταγωνιστής στην καμπάνια κατά των εμβολιασμών. Όπως υποστηρίζει, δίνει αγώνα για να γλιτώσει τα παιδιά από τις επιβλαβείς ουσίες που περιέχουν τα εμβόλια και ζητά κάθε γονέας να αποφασίζει μόνος του για τα παιδιά του.

«Είναι σαν να είμαστε σε πόλεμο. Είτε πυροβολείς πρώτος, είτε σε πυροβολούν», σημειώνει, σύμφωνα με το CNNi. «Έχει να κάνει με την ελευθερία της έκφρασης. Κάθε γονέας πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για το τι είναι σωστό για το παιδί του και τι όχι».

«Εκτός των άλλων», όπως λέει, «το να αρρωσταίνεις, σε κάνει πιο δυνατό. Και ζούμε σε μία ανεπτυγμένη χώρα όπου δεν υπάρχουν πλέον ρίσκα (σ.σ. για την υγεία)».

4

Ο Λόρις Μαζοράτο/Πηγή: CNNi

Η ελευθερία

Ο πατέρας της Άντζελα κατάφερε να βρει μία σχολή χορού όπου η κόρη του θα εξασκεί το πάθος της, χωρίς να κινδυνεύει η ζωή της.

Ύστερα από μήνες έρευνας, εντόπισε μία δασκάλα χορού η οποία προτίθεται να φτιάξει ένα ειδικό τμήμα στο οποίο θα συμμετέχουν μόνο παιδιά που έχουν κάνει όλα τους τα εμβόλια.

«Σκεφτείτε παιδιά σαν την Άντζελα. Έχουν περάσει τόσα πολλά και έχουν επιβιώσει μόνο και μόνο για να συνεχίσουν να υποφέρουν λόγω προλήψεων. Μακάρι να μπορούσα να την εμβολιάσω… αλλά δεν μπορώ», λέει ο πατέρας, απευθύνοντας ένα μήνυμα προς όλους τους γονείς.

Why this 7-year-old can't go anywhere near unvaccinated children, by Nina dos Santos, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ