ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν για κυπριακή ΑΟΖ: Ό,τι βγει από τη θάλασσα, ανήκει σε όλους

Ερντογάν για κυπριακή ΑΟΖ: Ό,τι βγει από τη θάλασσα, ανήκει σε όλους
AP Photo/Burhan Ozbilici

Τι δικαιώματα έχουν οι ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, διερωτήθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και έθεσε το ερώτημα για ποιο λόγο το αμερικανικό Κογκρέσο λαμβάνει αποφάσεις. 

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ακόμα ότι η Ελληνοκυπριακή και Τουρκοκυπριακή πλευρά πρέπει να συζητήσουν και να αποφασίσουν πόσο φυσικό αέριο θα πάρει η μια και πόσο η άλλη.

Αναχωρώντας για την Ιαπωνία για τη σύνοδο των G20, ο Ταγίπ Ερντογάν κλήθηκε να σχολιάσει την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου σχετικά με το East Med Act και αν θα συζητήσει το θέμα με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ.

«Φίλοι μου αν έρθει στην ατζέντα θα το συζητήσουμε αλλά σε αυτή την περιοχή η Τουρκία και η ‘βόρεια Κύπρος’ έχουν δικαιώματα. Αυτών των χωρών που αναφέρονται τι δικαιώματα έχουν; Και μάλιστα οι ΗΠΑ τι δικαιώματα έχουν; Το αμερικανικό Κογκρέσο πώς λαμβάνει τέτοια απόφαση; Αυτά όλα προκαλούν ερωτηματικά. Βλέπουμε ότι τελευταία ό,τι πάει ενώπιον του Κογκρέσου γίνεται απόφαση. Εμείς εδώ έχουμε δικαιώματα εγγυήτριας δύναμης. Επομένως εμείς είμαστε εγγυητές έναντι κάθε επίθεσης που μπορεί να γίνει εναντίον της βορείου Κύπρου. Όσο για το θέμα των θαλασσών, εμείς λέμε πως ό,τι βγει από τη θάλασσα εκεί, έχουν ίσα δικαιώματα όλοι όσοι ζουν στην Κύπρο», τόνισε.

Ωστόσο ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως «αν λέτε ότι αυτό θα είναι υπό τον έλεγχο της ‘νοτίου Κύπρου’, εμείς δεν μπορούμε να πούμε ‘ναι’ σε αυτό». «Η ‘νότια Κύπρος’ και η ‘βόρεια Κύπρος’ να καθίσουν μαζί στο τραπέζι, να σχηματίσουν αντιπροσωπείες και να δουν τί βγήκε. Να αποφασίσουν πόσο θα πάρει ο βορράς και πόσο ο νότος. Μέχρι στιγμής τίποτα δεν έχει βγει άλλωστε. Ακόμη συνεχίζονται οι έρευνες. Τώρα τα γεωτρύπανά μας έχουν ξεκινήσει. Τώρα βλέπουν ότι οι Τούρκοι κινούνται σοβαρά. Φυσικά και θα συνεχίσουμε σοβαρά, δεν πρόκειται να περιμένουμε. Αν υπάρχει κάτι να το βρούμε κι εμείς», ανέφερε.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως η τουρκική πλευρά ξέρει να μοιράζεται το φυσικό αέριο, υποστηρίζοντας ότι με τον ίδιο τρόπο και η απέναντι πλευρά πρέπει να συμπεριφέρεται δίκαια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ