ΚΟΣΜΟΣ

Ελεύθερος ο «γιατρός» που σκότωσε την οικογένειά του όταν αποκαλύφθηκε το σκοτεινό του μυστικό

Ελεύθερος ο «γιατρός» που σκότωσε την οικογένειά του όταν αποκαλύφθηκε το σκοτεινό του μυστικό
Φωτογραφία αρχείου EPA/FRANCE-ROMAND/COURT

Τα φρικιαστικά του εγκλήματα προκάλεσαν αποτροπιασμό σε ολόκληρη την Ευρώπη και έκαναν θεατές από ολόκληρο τον κόσμο να ανατριχιάσουν όταν μεταφέρθηκαν στη μεγάλη οθόνη… Ο λόγος για τον Γάλλο Ζαν Κλοντ Ρομάν, ο οποίος δολοφόνησε γονείς, σύζυγο και παιδιά όταν αποκαλύφθηκε το μεγάλο μυστικό της ζωής του -ότι δηλαδή δεν είχε τελειώσει ποτέ την ιατρική και δεν ήταν επιτυχημένος γιατρός.

Ο Ζαν Κλον Ρομάν πέρασε 26 χρόνια στη φυλακή καθώς δολοφόνησε όλη του την οικογένεια το 1993, όταν έμαθαν για τη διπλή του ζωή.

Ο Ρομάν επί 20 χρόνια παρίστανε τον επιτυχημένο γιατρό ισχυριζόμενος πως δούλευε στον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας που έχει την έδρα του στη Βιέννη. Η αλήθεια είναι πως δεν πέρασε τις εξετάσεις για την ιατρική σχολή, ωστόσο στους δικούς του είχε πει το αντίθετο.

Και ενώ έλεγε πως δουλεύει στον ΠΟΥ, συνήθιζε να κάνει βόλτες με το αυτοκίνητό του στα σύνορα Γαλλίας – Ελβετία, ενώ κάποιες φορές όντως επισκεπτόταν το κέντρο πληροφοριών του Οργανισμού.

Το 1980 παντρεύτηκε τη σύντροφό του και απέκτησε μαζί της δύο παιδιά. Τα ψέματά του όμως δεν σταμάτησαν. Πολλές φορές έλεγε πως θα πήγαινε για επαγγελματικό ταξίδι και τριγύριζε σε αυτοκινητόδρομους μέχρι να επιστρέψει στο σπίτι του με δώρα.

Και πού έβρισκε τα χρήματα; Σύμφωνα με το BBC, τα πρώτα χρόνια ζούσε από την πώληση ενός διαμερίσματος που του είχαν παραχωρήσει οι δικοί του τα χρόνια που ήταν μαθητής. Όταν ξέμεινε από λεφτά, άρχισε να εκμεταλλεύεται συγγενείς και φίλους πείθοντάς τους να επενδύσουν τις οικονομίες τους σε προγράμματα στα οποία είχε πρόσβαση μέσω του ΠΟΥ.

Σύντομα, κάποια από τα θύματά του τού ζήτησαν τα χρήματα πίσω και τότε ένας οικογενειακός φίλος ανακάλυψε τις απάτες του και το γεγονός πως δεν εργαζόταν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Το 1993, σκότωσε τη σύζυγό του με έναν πλάστη, μέσα στο σπίτι τους πριν δολοφονήσει την 7χρονη κόρη και τον 5χρονο γιο του με όπλο.

Την ίδια μέρα, ταξίδεψε περίπου 80 χιλιόμετρα, μέχρι την οικία των γονιών του και τους σκότωσε και τους δύο, όπως και τον σκύλο τους.

Μετά τα φρικτά του εγκλήματα, επέστρεψε στο σπίτι του, έβαλε φωτιά και πήρε υπνωτικά χάπια.

Ωστόσο, οι πυροσβέστες πρόλαβαν και τον απεγκλώβισαν από τις φλόγες, η αστυνομία τον συνέλαβε και ο ίδιος ομολόγησε τις πράξεις του. Το 1996 καταδικάστηκε για τους φόνους.

Από τη ζωή στον κινηματογράφο

Όσο ακόμη περίμενε τη δίκη του, ξεκίνησε να αλληλογραφεί με τον συγγραφέα Εμανουέλ Καρέρε και του αποκάλυψε την ιστορία του.

Ο συγγραφέας έγραψε το βιβλίο της ζωής του το οποίο κυκλοφόρησε το 2000 με τον τίτλο «L'Adversaire» (Ο αντίδικος) και γρήγορα έγινε bestseller. Ένα χρόνο αργότερα, έγινε ταινία.

Παράλληλα, η υπόθεση αυτή ενέπνευσε και την ταινία L'Emploi du Temps (Time Out) του Λοράν Καντέ.

Ο ίδιος έχει εκφράσει μεταμέλεια για τις πράξεις του και δηλώνει πως η 26χρονη κράτησή του τον βοήθησε να βρει το Θεό.

Ωστόσο, ο αδελφός της δολοφονημένης συζύγου του επέκρινε την απόφαση της αποφυλάκισής του, λέγοντας:

«Δεν μπορώ ούτε να ακούσω τη λέξη "ελευθερία" γι' αυτόν. Είναι σαν να βγαίνει νικητής».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ