ΚΟΣΜΟΣ

Ισχυρή έκρηξη στην Κύπρο μετά από συντριβή αγνώστου αντικειμένου

Ισχυρή έκρηξη στην Κύπρο μετά από συντριβή αγνώστου αντικειμένου
Screengrab

Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε μετά από ισχυρότατη έκρηξη, η οποία σημειώθηκε γύρω στη 01:00 τα μεσάνυχτα σε περιοχή του Πενταδακτύλου στην Κύπρο.

Η έκρηξη προκάλεσε μεγάλη πυρκαγιά.

Πιθανόν το αντικείμενο που έπεσε στον Πενταδάκτυλο να είναι ένα ρωσικής προέλευσης βλήμα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί που επισκέφθηκε το σημείο, μαζί με τον «αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάϊ.

Ακόμη ένα αντικείμενο, το οποίο πιστεύεται ότι είναι κομμάτι του πρώτου, εντοπίστηκε σε κήπο σπιτιού στο Δίκωμο.

Ο Ακιντζί δήλωσε συγκεκριμένα ότι «είναι προφανές πως δεν πρόκειται για κάτι που προέρχεται από το δικό μας έδαφος (...). Είναι μάλλον κάτι που συνδέεται (...) με τον πόλεμο στην περιοχή και κατέπεσε στο έδαφός μας», πρόσθεσε και τόνισε:

«Θέλουμε ειρήνη στην περιοχή μας, στο νησί μας. Αυτό το επεισόδιο δείχνει πόσο σημαντική είναι η ειρήνη».

Ο κ. Οζερσάϊ στον λογαριασμό του στο Facebook είπε ότι από τις αρχικές έρευνες φαίνεται ότι το αντικείμενο είναι είτε αεροσκάφος που μετέφερε εκρηκτικά είτε πύραυλος. Σημείωσε ότι οι χαρακτήρες που αναγράφονται σε μέρη του αντικειμένου θα δώσουν κάποιες εξηγήσεις. Ανέφερε ότι δεν υπήρξαν ευτυχώς θύματα κι ότι η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο.

Tα ακριβή αίτια αναμένονται μετά από τις έρευνες στα τεκμήρια που λήφθηκαν από τη σκηνή, όπως αναφέρει το offsite.com.cy.

dikwmo

Πηγή: offsite.com.cy

Πρώτη αντίδραση Λευκωσίας

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες ασφαλείς πληροφορίες για την έκρηξη στον Πενταδάκτυλο» τόνισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.

«Είναι μόνο αυτά που μεταδίδονται στα κατεχόμενα. Θα πρέπει να περιμένουμε. Γίνονται επαφές. Είναι μια υπενθύμιση πόσο εύθραυστη είναι η κατάσταση στην περιοχή μας. Ας ελπίσουμε να είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό» σημείωσε.

Η Κύπρος βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη Συρία. Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν νωρίτερα θέσεις του συριακού στρατού στη Χομς και στη Δαμασκό, εξαπολύοντας μια επιδρομή που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι και να τραυματιστούν άλλοι 21, σύμφωνα με έναν απολογισμό που μεταδόθηκε από συριακά κρατικά ΜΜΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ