ΚΟΣΜΟΣ

Τραγωδία στη Ρωσία: 14 νεκροί από φωτιά σε υποβρύχιο

Τραγωδία στη Ρωσία: 14 νεκροί από φωτιά σε υποβρύχιο
Φωτογραφία αρχείου AP Photo

Φωτιά σε ερευνητικό υποβρύχιο σκάφος είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 14 άνθρωποι, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

«Χάρη στις ανιδιοτελείς ενέργειες της ομάδας, η πυρκαγιά κατασβέστηκε. Αυτή τη στιγμή, το υποβρύχιο σκάφος μεταφέρεται στη ναυτική βάση του Σεβερομόρσκ», σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Η πυρκαγιά ξέσπασε ενώ το υποβρύχιο βρισκόταν σε ρωσικά χωρικά ύδατα, στην Θάλασσα του Μπάρεντς, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 14 ναύτες από δηλητηρίαση λόγω αναθυμιάσεων.

Τη στιγμή του ατυχήματος εκτελούσε επιχείρηση βιομετρικών μετρήσεων για λογαριασμό του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας.

Για το περιστατικό διεξάγεται έρευνα με επικεφαλής τον αρχηγό του ρωσικού Ναυτικού.

Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Αυγούστου του 2000, στη θάλασσα του Μπάρεντς, είχε βυθιστεί αύτανδρο το ρωσικό υποβρύχιο Κουρσκ, με 118 άτομα πλήρωμα, παρά τις επί ημέρες, αγωνιώδεις προσπάθειες διάσωσης.

Πούτιν: Μεγάλη απώλεια

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε «μεγάλη απώλεια» το θάνατο 14 ναυτών σε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε ένα υποβρύχιο του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, ζητώντας να διεξαχθεί έρευνα για την τραγωδία.

«Είναι μια μεγάλη απώλεια για το πολεμικό ναυτικό και για τις ένοπλες δυνάμεις στο σύνολό τους», είπε ο Πούτιν, απευθυνόμενος στον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

Ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε μάλιστα εντολή στον υπουργό να διεξαχθεί έρευνα «για να βρεθούν τα αίτια αυτής της τραγωδίας».

Το ερευνητικό βαθυσκάφος είχε αποστολή να μελετήσει το θαλάσσιο χώρο κοντά στον πυθμένα του Ειρηνικού Ωκεανού. Όπως ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, κατά τη διάρκεια βιομετρικών μετρήσεων προκλήθηκε πυρκαγιά με αποτέλεσμα να υποστούν δηλητηρίαση από τις αναθυμιάσεις οι 14 ναύτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ