ΚΟΣΜΟΣ

Καρόλα Ράκετε: Σε μυστική τοποθεσία μεταφέρθηκε η πλοίαρχος του Sea Watch 3 - Δέχθηκε απειλές

Καρόλα Ράκετε: Σε μυστική τοποθεσία μεταφέρθηκε η πλοίαρχος του Sea Watch 3 - Δέχθηκε απειλές
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Γερμανίδα πλοίαρχος του πλοίου Sea Watch 3, Καρόλα Ράκετε, που προκάλεσε την οργή του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι επειδή μετέφερε 42 πρόσφυγες που είχε διασώσει στη Μεσόγειο στη Λαμπεντούζα, μεταφέρθηκε σε μυστική τοποθεσία καθώς δέχθηκε απειλές, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση για την οποία εργάζεται.

Ιταλίδα δικαστής ζήτησε την Τρίτη να αρθεί ο κατ’ οίκον περιορισμός που είχε επιβληθεί στην 31χρονη Ράκετε, η οποία κρατούνταν από το Σάββατο επειδή αψήφησε τις εντολές του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού και εισήλθε στο λιμάνι της Λαμπεντούζα.

Η Ράκετε κινδύνευε να καταδικαστεί σε έως και 10 χρόνια κάθειρξη εφόσον της απαγγέλλονταν κατηγορίες για έκθεση σε κίνδυνο της ζωής τεσσάρων αστυνομικών, αφού στην προσπάθειά της να εισέλθει στο λιμάνι του νησιού χτύπησε το πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής στο οποίο επέβαιναν.

«Έγιναν κάποιες γενικές απειλές εναντίον της Καρόλα», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της γερμανικής ΜΚΟ Sea Watch.

«Για τον λόγο αυτό τη μεταφέραμε σε μυστική τοποθεσία. Δεν θα σχολιάσουμε περαιτέρω τα σχέδιά της», πρόσθεσε μιλώντας στα αγγλικά.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΜΚΟ η Ράκετε χαρακτήρισε την απόφαση της δικαστή Αλεσάντρα Βέλα «μια μεγάλη νίκη της αλληλεγγύης προς τους μετανάστες, ενάντια στην ποινικοποίηση όσων θέλουν να τους βοηθούν».

Η Βέλα απεφάνθη ότι η νεαρή πλοίαρχος δεν παραβίασε τους νόμους όταν έσπασε το ναυτικό μπλόκο που της είχε επιβληθεί, ενώ πρόσθεσε ότι εκπλήρωνε το καθήκον της να προστατεύει ζωές όταν αποφάσισε να μεταφέρει τους μετανάστες που είχε σώσει στο λιμάνι.

Την απόφαση του δικαστηρίου επέκρινε ο Σαλβίνι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ