ΚΟΣΜΟΣ

Δανία: Σύμφωνη και η αντιπολίτευση με την κατάσχεση αγαθών των προσφύγων

Δανία: Σύμφωνη και η αντιπολίτευση με την κατάσχεση αγαθών των προσφύγων
Παρότι έγιναν υποχωρήσεις από πλευράς της κυβέρνησης, οι πρόσφυγες που καταφθάνουν στη Δανία θα βλέπουν κάποια από τα προσωπικά αντικείμενα αξίας να κατάσχονται. Recep Yasar /Anadolu Agency/Getty Images/Ideal Images

Σε συμφωνία με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήρθε χθες, Τρίτη, η δεξιά κυβέρνηση της Δανίας, με αποτέλεσμα να εξασφαλίζεται πλέον η πλειοψηφία για να ψηφιστεί το αμφιλεγόμενο σχέδιο νόμου που προβλέπει την κατάσχεση ατομικών ειδών αξίας των προσφύγων και των μεταναστών, ούτως ώστε να καλύπτεται το κόστος της φιλοξενίας τους.

Το Venstre, φιλελεύθερο κόμμα του πρωθυπουργού Λαρς Λόκε Ράσμουσεν και οι σύμμαχοί του που ανήκουν στη δεξιά, το Κόμμα του Λαού της Δανίας (DF), η Φιλελεύθερη Συμμαχία και το Λαϊκό Κόμμα, κατέληξαν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε συμφωνία με τους Σοσιαλδημοκράτες για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που θα υποβληθεί αύριο Τετάρτη προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο, που έχει προκαλέσει πληθώρα κυρίως αρνητικών σχολίων στο εξωτερικό, είχε αντιμετωπιστεί με έντονες επιφυλάξεις ακόμη και στις τάξεις των κομμάτων που υποστηρίζουν την κυβέρνηση. Η υπουργός Μετανάστευσης και Ενσωμάτωσης Ίνγκα Στόιμπεργκ αναγκάστηκε να προχωρήσει σε τροποποιήσεις του δύο φορές αφότου είχε ανακοινωθεί, την 10η Δεκεμβρίου.

Το μέτρο που προβλέπει το νομοσχέδιο θα δώσει τη δυνατότητα στην αστυνομία να προχωρά στην «κατάσχεση αγαθών που οι αιτούντες άσυλο μπορεί να έχουν μαζί τους για καλύπτεται το κόστος των αναγκών τους σε τροφή και στέγη».

Στην αρχική του μορφή, το νομοσχέδιο προέβλεπε ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα έχουν δικαίωμα να φέρνουν μαζί τους και να κρατούν στην κατοχή χρήματα και αγαθά έως της αξίας των 3.000 κορόνων Δανίας (περίπου 400 ευρώ) και κοσμήματα συναισθηματικής αξίας για τους ίδιους. Οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο που θα υπερέβαινε αυτή την αξία προβλεπόταν ότι θα κατάσχεται.

Μετά την κατακραυγή που ξέσπασε, ωστόσο, η υπουργός παρουσίασε την 8η Ιανουαρίου ένα αισθητά αμβλυμμένο κείμενο, που αυξάνει την αξία των χρημάτων και των ατομικών περιουσιακών στοιχείων που μπορούν να φέρουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στις 10.000 κορόνες Δανίας.

Τα κοσμήματα, τα οικογενειακά πορτρέτα ή τυχόν αναμνηστικά που μπορεί να έχουν μαζί τους δεν θα κατάσχονται παρά μόνο εάν έχουν «μεγάλη χρηματική αξία», σύμφωνα με το τροποποιημένο κείμενο.

Πέραν της αύξησης στις 10.000 κορόνες το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή εξαιρεί «εντελώς» από τα αγαθά που θα κατάσχονται όλα τα είδη «ιδιαίτερης συναισθηματικής αξίας» που μπορεί να έχουν μαζί τους οι αιτούντες άσυλο και οι μετανάστες οι οποίοι εισέρχονται στη Δανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ