ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου: Αν τολμήσουν να κάνουν βήμα στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πάρουν την κατάλληλη απάντηση

Τσαβούσογλου: Αν τολμήσουν να κάνουν βήμα στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πάρουν την κατάλληλη απάντηση
Presidential Press Service via AP, Pool

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προχώρησε σε ακόμη μία προκλητική δήλωση για τις τουρκικές κινήσεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, μετά και τα όσα τόνισε ο πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, νωρίτερα.

Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση TRT, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υποστήριξε πως «δεν έχει σημασία για εμάς το τι κάνουν οι Ελληνοκύπριοι. Στην ανατολική Μεσόγειο δεν μπορούν να κάνουν κανένα βήμα. Αν τολμήσουν θα πάρουν την κατάλληλη απάντηση όπως στο παρελθόν».

Συνεχίζοντας, δε, στo ίφιο ύφος, πρόσθεσε: «Όλα τα βήματά μας είναι σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Το τι θα κάνει μέσα στην υφαλοκρηπίδα της το αποφασίζει μόνο η Τουρκία. Είναι καθήκον της Τουρκίας, ως εγγυήτρια δύναμη, να προστατέψει τα δικαιώματα της ‘’Τουρκικής Δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου’’ και του τουρκοκυπριακού λαού».

«Στην ανατολική Μεσόγειο κάνουμε όλα τα νόμιμα βήματα. Κι έτσι θα συνεχίσουμε. Όμως αν έρθουν μπροστά μας κάποιοι που δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα, τότε κι εμείς ξέρουμε να μιλήσουμε τη γλώσσα που θα καταλάβουν και ξέρουμε να το κάνουμε. Είναι απαράδεκτο να διεκδικούν πράγματα εκεί όσοι δεν έχουν δικαιώματα. Άλλωστε και η "νότια Κύπρος" (Κυπριακή Δημοκρατία) δεν συμπεριφέρθηκε ποτέ με τη νομιμότητα», ανέφερε νωρίτερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις έρευνες στην Κύπρο, μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του στην Κίνα.

Ο Tούρκος Πρόεδρος κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ένταξη της Κύπρου τους κόλπους της και τόνισε πως «η ελληνοκυπριακή διοίκηση της "νότιας Κύπρου", η οποία εντάχθηκε στην ΕΕ με ύποπτο τρόπο, τώρα προσπαθεί να εκφοβίσει την "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" με τη δύναμη που παίρνει από την Ευρώπη. Η ΕΕ δεν συμπεριφέρεται έντιμα. Στο Μπούργκενστοκ έγινε η μεγαλύτερη αδικία. Η "νότια Κύπρος" εντάχθηκε στην ΕΕ ενώ είπε όχι στο δημοψήφισμα ενώ η "βόρεια Κύπρος" που είπε το ναι δεν εντάχθηκε. H EE δεν έδωσε και τα χρήματα που έπρεπε να χορηγήσει στην βόρεια Κύπρο. Εμείς πώς να πιστέψουμε αυτή την ΕΕ; Αυτοί δεν είναι έντιμοι. Όλοι τους είναι σφετεριστές. Κι εδώ πάλι τα ίδια κάνουν!», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ