ΚΟΣΜΟΣ

Ακόμη μία ΜΚΟ αψηφά το βέτο του Σαλβίνι: Επιμένει να αποβιβάσει μετανάστες στη Λαμπεντούζα

Ακόμη μία ΜΚΟ αψηφά το βέτο του Σαλβίνι: Επιμένει να αποβιβάσει μετανάστες στη Λαμπεντούζα
Facebook/Mediterranea Saving Humans

Το ιστιοφόρο Alex, το οποίο διέσωσε την Πέμπτη 54 μετανάστες στα διεθνή χωρικά ύδατα ανοικτά της Λιβύης, επέμεινε σήμερα να τους αποβιβάσει στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, παρά το βέτο του Ματέο Σαλβίνι και μία πρόσκληση από τη Μάλτα.

Το πλοίο, που έχει ναυλωθεί από την ιταλική συλλογικότητα της αριστεράς Mediterranea, έφθασε στη διάρκεια της νύχτας στο όριο με τα ιταλικά χωρικά ύδατα.

Ο Σαλβίνι, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, υπέγραψε το βράδυ διάταγμα με το οποίο του απαγορεύει την είσοδο στα ιταλικά χωρικά ύδατα στη βάση ενός νόμου που τέθηκε σε ισχύ στις αρχές Ιουνίου με στόχο τις ΜΚΟ που σώζουν μετανάστες στη θάλασσα, τις οποίες θεωρεί συνεργούς διακινητών.

«Το διάταγμα είναι παράνομο, επειδή δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα πλοίο που πραγματοποίησε μια επιχείρηση διάσωσης για τη διάσωση ανθρωπίνων ζωών σε κίνδυνο», ανέφερε η Mediterranea στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, επαναλαμβάνοντας τους όρους που χρησιμοποίησε την Τρίτη η δικαστίνα που ήρε τη σύλληψη της Καρόλα Ράκετε, της καπετάνισσας του Sea-Watch που αγνόησε εκουσίως ένα παρόμοιο διάταγμα.

Η συλλογικότητα ανέφερε ότι έλαβε από τη Βαλέτα πρόταση να αποβιβάσει στη Μάλτα τους 54 μετανάστες, μεταξύ των οποίων βρίσκονται 11 γυναίκες και τέσσερα παιδιά. Όμως εκτίμησε πως το ιστιοπλοϊκό των 18 μέτρων, «δεδομένης της φυσικής και ψυχολογικής κατάστασης των επιβαινόντων», δεν είναι σε θέση να διαπλεύσει τα 100 ναυτικά μίλια που το χωρίζουν από τη Μάλτα.

«Όμως είμαστε διατεθειμένοι να μεταφέρουμε τους ναυαγούς σε μαλτέζικα ή ιταλικά πλοία» προκειμένου να μεταφερθούν στη Μάλτα σε καλές συνθήκες, πρόσθεσε η συλλογικότητα.

«Mais Basta (Ως εδώ)!» δήλωσε το πρωί ο Σαλβίνι στο ραδιόφωνο. Αν «το σκάφος των αριστεριστών» δεν αλλάξει ρότα προς τη Μάλτα, «είναι σαφές πως θα είναι η ένατη πράξη ανυπακοής, βίας και πειρατείας. Εγώ δεν υποχωρώ».

Ωστόσο, παρά την αυστηρότητα αυτή, 69 μετανάστες έχουν αποβιβαστεί τις τελευταίες 24 ώρες στη Λαμπεντούζα σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ: 55 την Πέμπτη μετά τη διάσωσή τους από περιπολικά σκάφη της αστυνομίας και της ιταλικής ακτοφυλακής και άλλοι 14, μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες και τέσσερα παιδιά, που έφθασαν με σκάφος γύρω στα μεσάνυχτα απευθείας στο μικρό λιμάνι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ