ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Το πετρελαιοφόρο που συνελήφθη στο Γιβραλτάρ δεν είχε προορισμό τη Συρία

Ιράν: Το πετρελαιοφόρο που συνελήφθη στο Γιβραλτάρ δεν είχε προορισμό τη Συρία
AP Photo/Marcos Moreno

Ένα ιρανικό πετρελαιοφόρο, το οποίο συνελήφθη στο Γιβραλτάρ από το Βρετανικό Ναυτικό, δεν κατευθυνόταν προς τη Συρία, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αρακτσί.

Το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό κατέλαβε το πετρελαιοφόρο την Πέμπτη επειδή επιχείρησε να μεταφέρει πετρέλαιο στη Συρία παραβιάζοντας τις κυρώσεις της ΕΕ, κάτι το οποίο ο Αρακτσί χαρακτήρισε "ναυτική αρπαγή".

Ο υπουργός δήλωσε ότι το τεράστιο τάνκερ έχει χωρητικότητα έως και δύο εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και ότι αυτός είναι ο λόγος που διέπλεε το Στενό του Γιβραλτάρ αντί το Κανάλι του Σουέζ.

Ο υπουργός δεν έδωσε πληροφορίες σχετικά με τον τελικό προορισμό του πετρελαιοφόρου.

"Παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης της Αγγλίας, ο στόχος και ο προορισμός αυτού του τάνκερ δεν ήταν η Συρία. Το λιμάνι το οποίο αναφέρουν στη Συρία δεν έχει ουσιαστικά την δυνατότητα για ένα τέτοιο υπερτάνκερ. Ο στόχος ήταν κάπου αλλού. Περνούσε μέσω των διεθνών χωρικών υδάτων μέσω του Στενού του Γιβραλτάρ και δεν υπάρχει κάποιος νόμος που να επιτρέπει στην Αγγλία να σταματήσει το πετρελαιοφόρο. Κατά την γνώμη μας η σύλληψη αυτού του πλοίου ήταν ναυτική αρπαγή και θέλουμε να απελευθερωθεί αυτό το τάνκερ".

Η κυβέρνηση του Γιβραλτάρ την Παρασκευή ανακοίνωσε ότι έλαβε την άδεια από το Ανώτατο Δικαστήριο να κρατήσει το τάνκερ για 14 ημέρες.

Ένας διοικητής των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης απείλησε την Παρασκευή να συλλάβει ένα βρετανικό σκάφος ως αντίποινα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ