ΚΟΣΜΟΣ

Ανάρπαστος έγινε ο νέος «Αγών μου» του Χίτλερ

Ανάρπαστος έγινε ο νέος «Αγών μου» του Χίτλερ
REUTERS/Michael Dalder

 

 

Δεν συμβαίνει κάθε μέρα, ένα αντι-εβραϊκό μανιφέστο 100 ετών να γίνεται ένα μοντέρνο best-seller.

Αφού είχε αποσυρθεί από τα γερμανικά βιβλιοπωλεία για 70 χρόνια, μια σχολιασμένη έκδοση της αυτοβιογραφίας του Αδόλφου Χίτλερ με τίτλο «Ο Αγών μου» » (Mein Kampf), έγινε διαθέσιμη προς πώληση την περασμένη Παρασκευή στην Γερμανία και γρήγορα ξεπούλησε.

Το Ινστιτούτο Μοντέρνας Ιστορίας του Μονάχου-Βερολίνου, το οποίο εξέδωσε τον τόμο αυτόν αξίας 59€, πούλησε και τα 4,000 αντίτυπα του Ινστιτούτου μέσα στο πρώτο σαββατοκύριακο και έχει παραγγελίες για άλλα 15,000 αντίτυπα. Το βιβλίο που είναι περίπου 2,000 σελίδες έχει λεπτομερείς σχολιασμούς από ακαδημαϊκούς, που ελπίζουν να διαλευκάνουν και να καταστρέψουν την εθνική ρατσιστική ιδεολογία που αποτελούσε και την καρδιά του Ναζιστικού καθεστώτος.

Ο Χίτλερ στο μανιφέστο του (που έγραψε στη φυλακή) μετά το αποτυχημένο «πραξικόπημα της μπιραρίας» το 1923, παρουσίαζε με κάθε λεπτομέρεια το όραμά του για την Ευρώπη. Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα πνευματικά δικαιώματα του “Mein Kampf” δόθηκαν από τους Συμμάχους στο κράτος της Βαυαρίας, το οποίο και απαγόρευσε την επανέκδοση. Παρ’ όλα αυτά, τα πνευματικά δικαιώματα έληξαν το 2015, πράγμα που επέτρεψε την επανέκδοση του βιβλίου.

Η λήξη των πνευματικών δικαιωμάτων ενθάρρυνε αυτομάτως ιστορικούς να επανεκδώσουν το βιβλίο. Η δική τους εκδοχή εμπεριέχει εμπεριστατωμένη ανάλυση της τρομολαγνείας των Ναζί, σαν συμπλήρωμα των ανακηρυγμένων προθέσεων τους. Σκοπός των ιστορικών που συμμετείχαν στη συγγραφή του είναι να φθείρουν την ναζιστική ιδεολογία στη συνείδηση όλων –και αυτών και μέχρι σήμερα είναι πιστοί σε εκείνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ