Τυνησία: Αλαλούμ με την ταφή των θυμάτων ναυαγίου
Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: AP Photo/Olmo Calvo

Οι Aρχές της Τυνησίας ενταφίασαν 34 πτώματα από τα συνολικά 82 που ανασύρθηκαν από τη θάλασσα μετά το ναυάγιο πλεούμενου με μετανάστες στα ανοικτά των ακτών της χώρας στις αρχές του μήνα, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε στέλεχος της τυνησιακής Ερυθράς Ημισελήνου την Κυριακή.

Το πλεούμενο, στο οποίο επέβαιναν 86 μετανάστες από την Αφρική, βυθίστηκε στα ανοικτά της νότιας πόλης Ζαρζίς την 3η Ιουλίου. Τέσσερις διασώθηκαν, αλλά ο ένας υπέκυψε αργότερα σε νοσοκομείο όπου διακομίστηκε. Συνολικά, οι τυνησιακές Αρχές ανέσυραν σταδιακά 82 πτώματα.

Αφού περισυνελέγησαν τα θύματα, μεταφέρθηκαν στη νοτιοανατολική επαρχία Γκαμπές για να γίνουν νεκροψίες και νεκροτομές καθώς και αναλύσεις DNA.

«Μπορέσαμε να κηδέψουμε μόνο 34 σορούς στην επαρχία Γκαμπές (...) ορισμένοι δήμοι αρνήθηκαν να επιτρέψουν την ταφή στα νεκροταφεία τους», ανέφερε ο Μόνγκι Σλιμ, επικεφαλής της Ερυθράς Ημισελήνου στην επαρχία Μεντενάν.

Εξήγησε ότι ορισμένοι δήμοι υποστήριξαν ότι χρειάζονταν έγκριση από τα δημοτικά συμβούλια, ενώ άλλοι ανέφεραν πως διαθέτουν νεκροταφεία μόνο για μουσουλμάνους.

Πρόσθεσε ότι τα 48 πτώματα που απομένουν να ταφούν θα σταλούν πίσω στη Ζαρζίς για να ταφούν εάν δεν εξασφαλιστούν άδειες από τα δημοτικά συμβούλια.

Το πλεούμενο είχε αναχωρήσει για την Ευρώπη από τη γειτονική Λιβύη.

Η ακτογραμμή της Τυνησίας έχει μετατραπεί σε εφαλτήριο χιλιάδων μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων πολλών Τυνήσιων, που επιδιώκουν να φθάσουν στην Ευρώπη σε αναζήτηση καλύτερης ζωής.

Τον Μάιο, τουλάχιστον 70 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους όταν το πλεούμενο στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε στα ανοικτά της παραθαλάσσιας τυνησιακής πόλης Σφαξ.

Διαβάστε επίσης