ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός Ινδονησία: Ένας νεκρός και εκατοντάδες κατεστραμμένα σπίτια

Σεισμός Ινδονησία: Ένας νεκρός και εκατοντάδες κατεστραμμένα σπίτια
AP Photo

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και εκατοντάδες σπίτια καταστράφηκαν όταν σεισμός 7,3 βαθμών έπληξε την ανατολική Ινδονησία, σύμφωνα με έναν ακόμη προσωρινό επίσημο απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Η ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε λίγο μετά τις 18:00 τοπική ώρα [12:00 ώρα Ελλάδας] χθες Κυριακή στο βόρειο τμήμα του αρχιπελάγους των νήσων Μολούκων, σε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, προκαλώντας πανικό μεταξύ των κατοίκων, πολλοί εκ των οποίων έσπευσαν να αναζητήσουν καταφύγιο σε μεγαλύτερο υψόμετρο.

Το επίκεντρο της ισχυρής σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε 165 χιλιόμετρα νότια της πόλης Τερνάτε, της μεγαλύτερης στην επαρχία των βόρειων Μολούκων.

«Το θύμα καταπλακώθηκε όταν το σπίτι του κατέρρευσε», εξήγησε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ιξάν Σούμπουρ, τοπικός αξιωματούχος της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών της Ινδονησίας. Δεν έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής κανένα άλλο θύμα, παρά το ότι η δόνηση ήταν εξαιρετικά ισχυρή.

Αρκετές εκατοντάδες πολίτες αναγκάστηκαν να αναζητήσουν καταφύγιο σε σχολεία και δημόσια κτίρια.

«Οι μετασεισμοί είναι ακόμη συχνοί και αυτό τρομοκρατεί τον κόσμο, που δεν επιστρέφει ακόμη στα σπίτια του», ανέφερε εκπρόσωπος.

AP 19195517290474

Πηγή: AP Photo

Σύμφωνα με το ινδονησιακό ινστιτούτο γεωφυσικής, καταγράφηκαν τουλάχιστον 52 μετασεισμοί ως το πρωί της Δευτέρας μετά την αρχική δόνηση της προηγουμένης.

Η περιοχή των Μολούκων έχει χτυπηθεί από πολλούς ισχυρούς σεισμούς τις τελευταίες εβδομάδες, ανάμεσά τους έναν μεγέθους 6,9 βαθμών την περασμένη εβδομάδα και ακόμη έναν 7,3 βαθμών στα τέλη Ιουνίου. Δεν έχουν πάντως καταγραφεί σοβαρές υλικές ζημιές.

Η Ινδονησία, αρχιπέλαγος 17.000 νησιών και νησίδων που σχηματίστηκε όταν συνέκλιναν τρεις μεγάλες τεκτονικές πλάκες (αυτή της περιοχής Ινδικού-Ειρηνικού, η αυστραλιανή και η ευρασιατική) βρίσκεται πάνω στον λεγόμενο δακτύλιο της φωτιάς του Ειρηνικού Ωκεανού, περιοχή όπου η σεισμική δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα έντονη.

Πέρυσι, μια σεισμική δόνηση 7,5 βαθμών και το τσουνάμι που προκάλεσε στην πόλη Παλού, στη νήσο Κελέβη, στοίχισαν τη ζωή σε 2.200 και πλέον ανθρώπους, ενώ χιλιάδες άνθρωποι κηρύχθηκαν αγνοούμενοι.

Την 26η Δεκεμβρίου 2004, ένας πολύ ισχυρός σεισμός, μεγέθους 9,1 βαθμών, έπληξε την επαρχία Ατσέχ, στο δυτικό άκρο του ινδονησιακού αρχιπελάγους, και προκάλεσε τεράστιο τσουνάμι το οποίο έπληξε σχεδόν όλο τον Ειρηνικό. Τουλάχιστον 170.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους σε εκείνη την καταστροφή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ