ΚΟΣΜΟΣ

Στους δρόμους οι κάτοικοι στο Σουδάν - Με δακρυγόνα απάντησε η αστυνομία

Στους δρόμους οι κάτοικοι στο Σουδάν - Με δακρυγόνα απάντησε η αστυνομία
AP Photo

Η αστυνομία του Σουδάν διέλυσε τη Δευτέρα (15/7), κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο του Χαρτούμ για να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο, την Κυριακή, ενός άνδρα από τις σφαίρες παραστρατιωτικών στην πόλη Σουκ, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

Αυθόρμητες διαδηλώσεις έγιναν σε πολλά σημεία της πρωτεύουσας του Σουδάν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Την Κυριακή, Σουδανοί παραστρατιωτικοί της Δύναμης Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) σκότωσαν έναν πολίτη και τραυμάτισαν άλλους επτά, ανάμεσά τους ένα παιδί, ανοίγοντας πυρ εναντίον κατοίκων που διαδήλωναν απαιτώντας να αποχωρήσουν από την πόλη Σουκ, στην Πολιτεία Σέναρ (νοτιοανατολικά), αφηγήθηκαν αυτόπτες μάρτυρες.

Φωνάζοντας ρυθμικά «πολιτική κυβέρνηση», περίπου 200 διαδηλωτές ήταν ακόμα παρόντες στο κέντρο του Χαρτούμ το βράδυ, με αστυνομικούς να συνεχίζουν να κάνουν χρήση δακρυγόνων, διαπίστωσε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πολλοί άνδρες των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας αναπτύχθηκαν στην περιοχή. Διαδηλωτές, κάποιοι από τους οποίους δέχθηκαν χτυπήματα με ρόπαλα, οδηγούνταν σε οχήματα της αστυνομίας.

Αργά τη νύχτα, άνδρες και γυναίκες διαδήλωναν ακόμα, ανεμίζοντας σημαίες του Σουδάν και φωνάζοντας συνθήματα στη συνοικία Μπούρι.

Τα επεισόδια καταγράφονται ενώ αναμένεται η οριστικοποίηση της συμφωνίας ανάμεσα στους στρατηγούς που κατέλαβαν την εξουσία ανατρέποντας τον πρώην πρόεδρο Όμαρ ελ Μπασίρ και τη Συμμαχία για την Ελευθερία και την Αλλαγή (ΣΕΑ), αιχμή του δόρατος του κινήματος διαμαρτυρίας οι διαδηλώσεις του οποίου παρέλυσαν το Σουδάν από τα τέλη του 2018.

Η συνάντηση που προβλεπόταν να γίνει το βράδυ της Κυριακής ανάμεσα στους στρατηγούς και ηγετικά στελέχη του κινήματος διαμαρτυρίας, για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για τη σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης και την περίπου τριετή περίοδο πολιτικής μετάβασης, αναβλήθηκε δύο φορές την περασμένη εβδομάδα. Η συνάντηση αναμένεται πλέον να γίνει σήμερα Τρίτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ