ΚΟΣΜΟΣ

«Καρφιά» Άρντερν στον Τραμπ για όσα είπε για τις βουλεύτριες των Δημοκρατικών

«Καρφιά» Άρντερν στον Τραμπ για όσα είπε για τις βουλεύτριες των Δημοκρατικών
EPA

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν προσέθεσε σήμερα τη φωνή της σε αυτές όσων καταδικάζουν τις ξενοφοβικές δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος καταφέρθηκε εναντίον τεσσάρων νέων βουλευτριών των Δημοκρατικών που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες.

Η Άρντερν, χαρισματική πολιτικός που μια μερίδα του αμερικανικού Τύπου έχει εξάρει αναγορεύοντάς την στον «αντίποδα του Τραμπ», δήλωσε υπερήφανη για την ποικιλομορφία της χώρας της.

«Δεν συνηθίζω να αναμιγνύομαι στα πολιτικά ζητήματα άλλων [κρατών], όμως μάλλον είναι προφανές για μεγάλο μέρος του κόσμου ότι διαφωνώ πλήρως και απόλυτα μαζί του», τόνισε η Άρντερν στο Radio New Zealand.

Αφού προέτρεψε, χωρίς να τις κατονομάσει το Σαββατοκύριακο τις νέες βουλεύτριες των Δημοκρατικών να «επιστρέψουν» στις χώρες καταγωγής τους, χθες ο Τραμπ κλιμάκωσε ακόμη περισσότερο την επίθεσή του, κατηγορώντας τις ότι «μισούν» τις ΗΠΑ. «Αν δεν είστε ευτυχείς εδώ, μπορείτε να φύγετε!», πέταξε.

Στη Νέα Ζηλανδία, «πιστεύουμε ότι το κοινοβούλιό μας πρέπει να είναι αντιπροσωπευτικό», συνέχισε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός. «Πρέπει να μοιάζει να με τη Νέα Ζηλανδία, να αποτελείται από μια παλέτα διαφορετικών πολιτισμών και εθνοτήτων». «Ποτέ δεν πρέπει να αποτελεί η καταγωγή κάποιου κριτήριο για το δικαίωμά του να βρίσκεται στο κοινοβούλιο», υπογράμμισε η Άρντερν.

Οι δηλώσεις του Ρεπουμπλικάνου καταγγέλθηκαν ως «ρατσιστικές» ακόμη και από κάποια μέλη του δικού του κόμματος.

Η απερχόμενη συντηρητική πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι εξάλλου χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτες» τις δηλώσεις του προέδρου της ισχυρότερης χώρας του κόσμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ