ΚΟΣΜΟΣ

Συγχαρητήρια της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής στην πρώτη γυναίκα πρόεδρο της Κομισιόν

Συγχαρητήρια της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής στην πρώτη γυναίκα πρόεδρο της Κομισιόν
AP Photo/Jean-Francois Badias

Τα συγχαρητήρια της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής δέχεται η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχάρη μέσω Twitter την νέα πρόεδρο της Κομισιόν, δηλώνοντας ότι θα έχει την πλήρη υποστήριξή του.

«Τα θερμά μου συγχαρητήρια για την εκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί της για μια ισχυρή Ευρώπη που θα παρέχει ασφάλεια. Η φον ντερ Λάιεν θα έχει την απόλυτη στήριξή μου», έγραψε στα αγγλικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Συγχαίρουμε τη νέα πρόεδρο της Κομισιόν για την εκλογή της. Tη στηρίξαμε για να εφαρμόσει ατζέντα ενεργούς υποστήριξης στο Διεθνές Δίκαιο, κοινωνικής συνοχής, δικαιοσύνης και ανάπτυξης. Θα είμαστε κοντά της για να πάμε την Ελλάδα και την Ευρώπη ψηλά», δήλωσε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter.

Τα συγχαρητήριά τους στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την εκλογή της στο αξίωμα της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκφράζουν επίσης κορυφαίοι Γερμανοί πολιτικοί, δεν λείπει ωστόσο και η κριτική από τους πολιτικούς της αντιπάλους.

«Αναλαμβάνετε το αξίωμά σας σε μια περίοδο ιδιαίτερων προκλήσεων, κατά την οποία η σημασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης αμφισβητείται πολλαπλώς. Ταυτόχρονα εναποτίθενται μεγάλες ελπίδες στην Γερμανία από τον ρόλο του εγγυητή της σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς (SPD) εύχεται καλή επιτυχία στην κυρία φον ντερ Λάιεν «για τα επικείμενα υψηλά καθήκοντά της» και τονίζει ότι προσβλέπει σε μια συνεχιζόμενη καλή συνεργασία. «Τις προκλήσεις των καιρών μας μπορούμε να τις λύσουμε μόνο ως ενωμένη, κυρίαρχη και αλληλέγγυα Ευρώπη», αναφέρει ο κ. Σολτς.

Ο επίσης σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, συγχαίρει την κυρία φον ντερ Λάιεν με ανάρτηση στο Twitter και σημειώνει ότι κατά την σημερινή της ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάχθηκε σαφώς υπέρ μιας ενωμένης και ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης, «για την οποία θέλουμε τώρα να εργαστούμε από κοινού».

«Ήταν σημαντικό ότι σήμερα τάχθηκε σαφώς υπέρ του κράτους δικαίου και υπέρ μίας κοινωνικής, αλληλέγγυας και κυρίαρχης Ευρώπης. Αυτή είναι η σωστή ατζέντα για την Ε.Ε., πάνω σε αυτήν θα πρέπει να μετρηθεί. Ο κόσμος δεν περιμένει την Ευρώπη, για αυτό είναι κομβικής σημασίας να κοιτάξουμε προς τα εμπρός και να εξελίξουμε γοργά περαιτέρω το πρόγραμμα της νέας Επιτροπής», αναφέρει ο κ. Μάας.

Για «ιστορική μέρα» για την Ευρώπη κάνει λόγο στην δήλωσή της η Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «είναι η πρώτη γυναίκα στην κορυφή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η πρώτη Γερμανίδα εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια», αναφέρει η Πρόεδρος του CDU και προσθέτει ότι το κόμμα της συγχαίρει την κυρία φον ντερ Λάιεν και για την «καταπληκτική και συναρπαστική ομιλία της» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Είμαστε περήφανοι για την αντιπρόεδρο του κόμματός μας», λέει χαρακτηριστικά, για να καταλήξει:

«Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προέρχεται από τον πολιτικό μεσαίο χώρο. Χτίζει γέφυρες και αγωνίζεται για την συνοχή της Ευρώπης. Θα υποστηρίξουμε δυναμικά την φιλοευρωπαϊκή της ατζέντα».

«Δύναμη και επιτυχία» στην άσκηση των καθηκόντων της εύχονται στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και οι συμπρόεδροι των Γερμανών Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ και Αναλένα Μπέρμποκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ