ΚΟΣΜΟΣ

Προειδοποιήσεις Βόρειας Κορέας για τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ - Νότιας Κορέας

Προειδοποιήσεις Βόρειας Κορέας για τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ - Νότιας Κορέας
AP Photo/Susan Walsh

Προειδοποίηση προς ΗΠΑ και Νότια Κορέα απηύθυνε η Βόρεια Κορέα αναφορικά με τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια των δύο χωρών.

Η Πιονγκγιάνγκ τόνισε πως θα έχουν συνέπειες για την αναγγελθείσα επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ουάσινγκτον, αφήνοντας να εννοηθεί πως μπορεί επίσης να αναθεωρήσει τη στάση της ως προς τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων και βαλλιστικών όπλων, στις οποίες εφαρμόζει μορατόριο.

Επρόκειτο για την πρώτη επίσημη ανακοίνωση από την Πιονγκγιάνγκ για τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, μετά τη συμφωνία του Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν τον περασμένο μήνα, στην απρόσμενη συνάντησή τους στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει την κορεατική χερσόνησο, να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες των δύο χωρών τους για την αποπυρηνικοποίηση, έπειτα από μήνες αδιεξόδου.

Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα διεξάγουν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια εδώ και δεκαετίες, αλλά η κλίμακά τους μειώθηκε σε μια χειρονομία με σκοπό να διευκολυνθεί ο διάλογος της Ουάσινγκτον με την Πιονγκγιάνγκ μετά την πρώτη, ιστορική συνάντηση κορυφής του αμερικανού προέδρου και του βορειοκορεάτη ηγέτη στη Σιγκαπούρη τον Ιούνιο του 2018.

«Εάν τα στρατιωτικά γυμνάσια γίνουν πράγματι, οι τεχνικές συνομιλίες μεταξύ των Βόρειας Κορέας και των ΗΠΑ θα επηρεαστούν», διεμήνυσε εκπρόσωπος του βορειοκορεάτικου ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, το KCNA.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αντέδρασε στην προειδοποίηση επιδεικνύοντας αισιοδοξία.

«Θα προτιμούσαμε να μην προσπαθήσει κανείς να παρεμποδίσει, στη δική τους κυβέρνηση ή στη δική μας, τη δυνατότητα του προέδρου Τραμπ και του προέδρου Κιμ να σημειώσουν προόδους», ανέφερε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Μόργκαν Ορτέιγκους. «Αδημονούμε για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων» των δύο χωρών, πρόσθεσε η ίδια.

Η νοτιοκορεάτικη κυβέρνηση προτίμησε να απηχήσει την αισιοδοξία αυτής των ΗΠΑ. Ανακοίνωσε σήμερα ότι προσδοκά πως οι συνομιλίες θα γίνουν και εξέφρασε την ευχή να οδηγήσουν σε «απτές προόδους».

Τα στρατιωτικά γυμνάσια που προβλέπεται να γίνουν τον Αύγουστο θα αποτελέσουν «σαφή παραβίαση» της κοινής διακήρυξης που είχαν υπογράψει οι δύο ηγέτες στη Σιγκαπούρη, έκρινε ο αξιωματούχος του βορειοκορεάτικου ΥΠΕΞ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να ξαναρχίσουν οι δοκιμές όπλων.

Η αναστολή που εφαρμόζει η Πιονγκγιάνγκ στις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και πυρηνικών όπλων αποτελεί μια δέσμευση που είχε σκοπό τη βελτίωση των διμερών σχέσεων και δεν συμπεριλαμβανόταν σε κάποιο «επίσημο έγγραφο», τόνισε.

Καθώς οι ΗΠΑ «αποποιούνται μονομερώς τις δεσμεύσεις τους», και η Βόρεια Κορέα δεν έχει πλέον λόγους «να τηρεί τις δικές της», πρόσθεσε.

Η τρίτη συνάντηση των δύο ηγετών έγινε με φόντο το απόλυτο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση ανάμεσα στην Πιονγκγιάνγκ και την Ουάσινγκτον, διαδικασία που συνάντησε δυσκολίες αρκετές φορές αφότου άρχισε το 2018, χάρη εν μέρει στη μεσολάβηση της Σεούλ.

Για το τρίτο τετ-α-τερ των ηγετών, ο Τραμπ πέρασε τα σύνορα, μετέβη στο παραμεθόριο χωριό Πανμουντζόμ, όπου υπογράφτηκε η εκεχειρία με την οποία τερματίστηκε ο πόλεμος της Κορέας (1950-53). Έγινε έτσι ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που πάτησε το έδαφος της Βόρειας Κορέας.

Περίπου 30.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί παραμένουν ανεπτυγμένοι στη Νότια Κορέα. Τα ετήσια γυμνάσια που διεξάγουν από κοινού με δεκάδες χιλιάδες νοτιοκορεάτες στρατιώτες δεν έπαψαν ποτέ να εξοργίζουν την Πιονγκγιάνγκ, που βλέπει στις ασκήσεις αυτές πρόβες εισβολής στο έδαφός της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ