ΚΟΣΜΟΣ

Άλαν Ρίκμαν: Πέθανε ο σπουδαίος βρετανός ηθοποιός

Άλαν Ρίκμαν: Πέθανε ο σπουδαίος βρετανός ηθοποιός
REUTERS/Olivia Harris

Σε ηλικία 69 ετών έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος Βρετανός ηθοποιός του θεάτρου αλλά και των κινηματογραφικών ταινιών Χάρι Πότερ, Άλαν Ρίκμαν, χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο.

Σύμφωνα με τη The Guardian ο Άλαν Ρίκμαν άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στο Λονδίνο όπως και επιβεβαίωσε το οικογενειακό του περιβάλλον.

Αν και οι περισσότεροι τον γνωρίσαμε από τις εξαιρετικές του ερμηνείες που υποδύθηκε τον κακό στη μεγάλη οθόνη, είτε ως Xανς Γκρούμπερ στο "Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει" (Die Hard) κάνοντας δύσκολη τη ζωή στον Μπρους Γουίλις είτε ως καθηγητής Σέβερους Σνέιπ στη σειρά των ταινιών "Χάρι Πότερ" οι εμφανίσεις του στη θεατρική σκηνή αποτελούσαν πάντα μια είδηση στο κοινό της βρετανικής πρωτεύουσας.

Ήταν πολλά περισσότερα από ένας ένοικος του Χόγκουαρτς

O Ρίκμαν που συναντήθηκε πολλές φορές κινηματογραφικά με την Έμα Τόμσον στην κινηματογραφική Λογική και Ευαισθησία αλλά και στο ρομαντικό Love Actually του 2003 δεν ήταν όμως ένας ηθοποιός που διεκδίκησε τη σκοτεινή αίθουσα. Το τρίτο κουδούνι υπήρξε πάντα ο μεγάλος του έρωτας και το θεατρικό σανίδι η μεγάλη του, σεξπιρική, ποιητική του αγάπη.

Απόφοιτος της εμβληματικής RADA (The Royal Academy of Dramatic Art) έγινε γρήγορα μέλος της Τhe Royal Shakespeare Company, υποδύθηκε εξαιρετικά τον Valmont 1986 στην θεατρική παράσταση των Επικίνδυνων Σχέσεων από τον Christopher Hampton (ένας ρόλος που του χάρισε υποψηφιότητα για Tony) ενώ βρέθηκε και απέναντι από την μεγάλη Έλεν Μίρεν στην παράσταση Cleopatra στο Olivier Theatre του Λονδίνου.

Πολιτικοποιημένος, υπήρξε ένθερμος οπαδός των Εργατικών κάτι που δικαιολογεί και τον άμεσο θρήνο του Τζέρεμι Κόρμπιν για την απώλεια του.

Τολμηρός και αφοσιωμένος στην τέχνη του, ο Ρίκμαν εμφανίστηκε και στο μουσικό clip των Τexas του 2000 ‘In Demand’ ως εραστής της Σαρλίν Σπίτερι.

Αν και δεν κέρδισε ποτέ Oscar, o Ρίκμαν βραβεύθηκε με Χρυσή Σφαίρα, Emmy, Bafta και αναρίθμητες άλλες διακρίσεις.

“Οι ρόλοι κερδίζουν βραβεία, όχι οι ηθοποιοί” είπε κάπως κυνικά το 2008. “Οι ηθοποιοί είναι φορείς της αλλαγής” είχε πει. “Μια ταινία, ένα θεατρικό κείμενο, μια μουσική σύνθεση, ένα βιβλίο μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο”.

Tο ταλέντο είναι μια γονιδιακή συγκυρία και μια μεγάλη ευθύνη”

πρόσθεσε αυτός που οι περισσότεροι γνωρίσαμε σαν σκοτεινό Σέβερους Σνέιπ αλλά όσοι περιμένουν το Τρίτο Κουδούνι για να γεμίσουν τα πνευμόνια τους με πολιτισμό τον ήξεραν από πάντα.

Διαβάστε και αυτά

Τα συγκινητικά αντίο του Xάρι Πότερ και της Ερμιόνης στον Σέβερους Σνέιπ

Το μαγικό viral της ημέρας: Ο Χάρι Πότερ ήταν κάποτε παιδί

O Xάρι Πότερ και το Καταραμένο Παιδί ξορκίζουν στο θεατρικό σανίδι του Λονδίνου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ