ΚΟΣΜΟΣ

Ουάσινγκτον: Εσωτερική πίεση σε Τραμπ για κυρώσεις σε Άγκυρα

Ουάσινγκτον: Εσωτερική πίεση σε Τραμπ για κυρώσεις σε Άγκυρα
(AP Photo/Manuel Balce Ceneta, File)

Αυξάνεται στην Ουάσινγκτον η πίεση προς τον Ντόναλντ Τραμπ να συνομολογήσει την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στην Τουρκία σε συνέχεια του «παγώματος» του προγράμματος των μαχητικών F-35, ως αντίποινα για την παραλαβή των ρωσικών S-400 από την πλευρά της Άγκυρας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο σύμβουλος της Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον δήλωσε την περασμένη Παρασκευή σε αξιωματούχους αρκετών χωρών μελών του ΝΑΤΟ ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει πιθανές κυρώσεις αυτή την εβδομάδα, όπως μετέφεραν δύο ξένοι αξιωματούχοι.

Όπως συνεχίζει το δημοσίευμα, ο Λευκός Οίκος ενημέρωσε τα μέλη του Κογκρέσου ότι ο κ. Τραμπ αναμένεται να πάρει την τελική του απόφαση κατόπιν διαβουλεύσεων που θα έχει με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και τον κ. Μπόλτον, με την υποσημείωση ότι αυτή θα είναι μια καθαρά δικιά του κρίση.

Υπό αυτό το πρίσμα, φαίνεται ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική κινείται προς δυο πιθανές κατευθύνσεις σε αυτό το ζήτημα. Ο πρόεδρος δείχνει να μην θέλει να «τραβήξει το σχοινί» μέχρι το τέλος. Ωστόσο, οι πιέσεις αλλά και οι εισηγήσεις που δέχεται από τους ίδιους τους συνεργάτες του στην κυβέρνηση, δεν αποκλείεται να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Θεωρούν, σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, στενοί συνεργάτες του προέδρου της Αμερικής ότι η πολιτική προσέγγισης της Μόσχας με την αγορά των S-400 από την πλευρά της Άγκυρας συνιστά προσβολή για τα αμερικανικά συμφέροντα και πως η αντίδραση θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά προς παραδειγματισμό άλλων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτό το ενδεχόμενο αναφέρθηκε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος και προειδοποίησε σήμερα πως αν οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε κυρώσεις για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος πυραύλων S-400, η Άγκυρα θα ανταποδώσει.

Ποιες θα μπορούσαν να είναι οι κυρώσεις στις οποίες αναφέρεται; Στο δημοσίευμα της Wall Street Journal γίνεται λόγος για απόρριψη αιτήσεων για έκδοση βίζας ή για σκληρότερα μέτρα όπως περιορισμούς στις συναλλαγές Τούρκων με το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ