ΚΟΣΜΟΣ

Μαρκ Έσπερ: Αυτός είναι ο νέος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ

Μαρκ Έσπερ: Αυτός είναι ο νέος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ
ASSOCIATED PRESS / MANUEL BALCE CENETA

Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε την Τρίτη, με συντριπτική πλειοψηφία, τον διορισμό του Μαρκ Έσπερ στη θέση του υπουργού Άμυνας, τερματίζοντας το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που είχε μείνει το Πεντάγωνο χωρίς επικεφαλής.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, με ψήφους 90 υπέρ έναντι 8 κατά, οι γερουσιαστές ενέκριναν τον διορισμό του 55χρονου Έσπερ, πρώην στρατιωτικού και λομπίστα για την εταιρεία κατασκευής όπλων Raytheon Co.

Ο Μαρκ Έσπερ στηρίχθηκε και από τα δύο κόμματα, μολονότι κατά την ακρόασή του στη Γερουσία η Δημοκρατική Ελίζαμπεθ Γουόρεν εξέφρασε έντονες αμφιβολίες για τους δεσμούς του με τη Raytheon.

Η Γουόρεν, που διεκδικεί το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2020 ήταν το μοναδικό μέλος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας που εξέφρασε αντιρρήσεις για τον διορισμό του σε εκείνην την ακρόαση.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά την παραίτηση του Τζιμ Μάτις λόγω της διαφωνίας του με την πολιτική που ακολουθούσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, το Πεντάγωνο είχε μείνει ακέφαλο.

Καθήκοντα υπουργού είχε αναλάβει προσωρινά ο Πάτρικ Σάναχαν, ο οποίος απέσυρε τον Ιούνιο την υποψηφιότητά του για υπουργός, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Ποιος είναι ο νέος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ

O 55χρονος Έσπερ θεωρείται ένα από τα πλέον έμπειρα στελέχη του Πενταγώνου, με θητεία ως βοηθός υπουργός Άμυνας αρμόδιος για θέματα διαπραγματευτικής πολιτικής, ενώ έχει μακρά θητεία στον αμερικανικό στρατό ως υπεύθυνος πολεμικού σχεδιασμού.

Διετέλεσε, εξάλλου, επιτελάρχης στο Heritage Foundation, έχοντας αποκτήσει πτυχίο από το Τμήμα Άμυνας και Στρατηγικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μισούρι. Το 1986 αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Ακαδημία των ΗΠΑ και κατετάγη στο Πεζικό.

Έλαβε μέρος στον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου ως αξιωματικός της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας, ενώ αποστρατεύθηκε το 2007.

Ο Έσπερ έχει μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση από τη Σχολή Διακυβέρνησης Τζον Κένεντι του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Έχει τιμηθεί με το μετάλλιο εξαιρέτων δημοσίων υπηρεσιών, ενώ έχει παρασημοφορηθεί πολλάκις κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας.

Είναι παντρεμένος με την Λία Έσπερ εδώ και 28 χρόνια, με την οποία έχουν τρία παιδιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ