ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Εκστρατεία «πειθούς» του Μπόρις Τζόνσον στην Ευρώπη και το «όχι» των Βρυξελλών στο backstop

Brexit: Εκστρατεία «πειθούς» του Μπόρις Τζόνσον στην Ευρώπη και το «όχι» των Βρυξελλών στο backstop
AP Photo/Frank Augstein

Σε έναν αγώνα δρόμου για «συμμάχους» επί των όρων του Brexit έχει επιδοθεί τις τελευταίες ώρες, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.

Ο κ. Τζόνσον επιμένει στο ότι μοναδικός τρόπος για την επίτευξη συμφωνίας είναι η κατάργηση του λεγόμενου μηχανισμού ασφαλείας (backstop) για τα ιρλανδικά σύνορα. Αυτό διεμήνυσε τόσο σε Μέρκελ σήμερα, όσο και στον Μακρόν και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χθες.

«Επανέλαβε το μήνυμα που έδωσε χθες στη Βουλή των Κοινοτήτων: το κοινοβούλιο απέρριψε τη Συμφωνία αποχώρησης τρεις φορές και επομένως το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να προετοιμαστεί πλήρως για την εναλλακτική λύση, δηλαδή την αποχώρηση χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Τζόνσον σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι «η μοναδική λύση που θα μας επέτρεπε να επιτύχουμε πρόοδο προς μια συμφωνία είναι η κατάργηση του backstop».

Η Μέρκελ κάλεσε τον Τζόνσον να επισκεφθεί το Βερολίνο, όπως είχε κάνει χθες και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στην πρώτη του τηλεφωνική συνομιλία με τον νέο πρωθυπουργό.

«Θέλει να κάνει μια συμφωνία και θα είναι δραστήριος στην προσπάθεια να επιδιώξει αυτή τη συμφωνία, αλλά πως η συμφωνία αποχώρησης έχει απορριφθεί τρεις φορές από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, δεν πρόκειται να περάσει, αυτό σημαίνει ότι ξανανοίγει η συμφωνία αποχώρησης και εξασφαλίζεται η κατάργηση του backstop» τόνισε ο εκπρόσωπος του Τζόνσον στους δημοσιογράφους, μετά την τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Το «όχι» Γιούνκερ

Ο Τζόνσον και ο Γιούνκερ είχαν χθες το απόγευμα την πρώτη τους τηλεφωνική επικοινωνία έπειτα από την εκλογή του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας.

Σύμφωνα με τον Βρετανό εκπρόσωπο, ο Τζόνσον επισήμανε στον πρόεδρο της Επιτροπής ότι η Συμφωνία Αποχώρησης που επιτεύχθηκε μεταξύ της προκάτοχου του Τερέζα Μέι και της ΕΕ, δεν θα περάσει από το κοινοβούλιο στην μορφή που έχει σήμερα και πως θα πρέπει να να εξαλειφθεί το δίχτυ ασφαλείας (σ.σ. το λεγόμενο backstop στα σύνορα της Ιρλανδίας με τη Β. Ιρλανδία) για να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία (no-deal Brexit).

Από την πλευρά του, ο κ. Γιούνκερ επανέλαβε ότι η συμφωνία διαζυγίου που επιτεύχθηκε με το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η μοναδική δυνατή για την ΕΕ.

«Ο πρόεδρος Γιούνκερ μίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και, αφού τον άκουσε, του είπε ότι η συμφωνία εξόδου είναι η καλύτερη και η μοναδική δυνατή για την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε η εκπρόσωπος του Γιούνκερ, Μίνα Αντρέεβα.

«Τον διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Ηνωμένο Βασίλειο για να ολοκληρώσει την πολιτική δήλωση (που επισυνάπτεται στη Συμφωνία Αποχώρησης) και να αναλύσει όλες τις προτάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, υπό την προϋπόθεση ότι είναι συμβατές με τη Συμφωνία», πρόσθεσε.

«Η Επιτροπή θα παραμείνει διαθέσιμη τις ερχόμενες εβδομάδες εάν το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί να διεξαγάγει συνομιλίες και να διευκρινίσει τη θέση του με περισσότερες λεπτομέρειες», ανέφερε η εκπρόσωπος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ