ΚΟΣΜΟΣ

Κέλι Κραφτ: Αυτή είναι η «εκλεκτή» των ΗΠΑ στον ΟΗΕ

Κέλι Κραφτ: Αυτή είναι η «εκλεκτή» των ΗΠΑ στον ΟΗΕ
AP Photo/Alex Brandon, File

Η Γερουσία των ΗΠΑ επικύρωσε τον διορισμό της Κέλι Κραφτ στο αξίωμα της πρέσβειρας της χώρας στον ΟΗΕ, όπου θα αντικαταστήσει τη Νίκι Χέιλι, η οποία παραιτήθηκε πέρυσι, παρά τις ενστάσεις και την αντίσταση που πρόβαλαν Δημοκρατικοί που επιχειρηματολόγησαν πως η τέως πρέσβειρα στον Καναδά δεν έχει επαρκή εμπειρία για να αναλάβει τόσο κρίσιμο ρόλο.

Η Γερουσία ενέκρινε τον διορισμό της Κραφτ με 56 ψήφους υπέρ έναντι 34 κατά, τερματίζοντας την επτάμηνη περίοδο που η θέση της μόνιμης αντιπροσώπου της Ουάσινγκτον στα Ηνωμένα Έθνη παράμενε κενή.

Η Κέλι Κραφτ, είναι η σύζυγος του μεγιστάνα των ανθρακωρυχείων Τζο Κραφτ. Tο ζευγάρι συνεισέφερε μεγάλα ποσά στην προεκλογική εκστρατεία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και γενικά των Ρεπουμπλικάνων.

Δημοκρατικοί στηλίτευσαν το γεγονός πως η Κραφτ απουσίαζε πολλές φορές αδικαιολογήτως από τη θέση της στον Καναδά, ενώ κατά τη διάρκεια της ακρόασης στο πλαίσιο της διαδικασίας επικύρωσης του διορισμού της τον περασμένο μήνα πέρασαν από κόσκινο τις απόψεις της, ειδικά όσον αφορά το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Η Κέλι Κραφτ διαβεβαίωσε τα μέλη της Γερουσίας ότι αποδέχεται την επιστημονική συναίνεση για την κλιματική αλλαγή, αλλά ταυτόχρονα κατέβαλε εμφανώς προσπάθεια να αποφύγει να στηλιτεύσει τη βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων, ή να επικρίνει τις θέσεις του Τραμπ για το ζήτημα.

Οι απόψεις του μεγιστάνα για την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή χαρακτηρίζονται ετερόδοξες· ο ένοικος του Λευκού Οίκου απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ