ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Σύλληψη πέντε ατόμων από τις διαδηλώσεις υπέρ της διεξαγωγής ελεύθερων εκλογών

Ρωσία: Σύλληψη πέντε ατόμων από τις διαδηλώσεις υπέρ της διεξαγωγής ελεύθερων εκλογών
AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Η ρωσική αστυνομία συνέλαβε πέντε άτομα με την κατηγορία πρόκλησης ταραχών κατά την διάρκεια της διαδήλωσης διαμαρτυρίας στις 27 Ιουλίου, ενώ οι ανακριτικές αρχές ανακοίνωσαν ότι έχουν στην διάθεσή τους στοιχεία για περισσότερα από 10 άτομα που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις υπέρ της διεξαγωγής ελεύθερων εκλογών του περασμένου Σαββατοκύριακου, κατά την διάρκεια των οποίων είχαν προσαχθεί περισσότερα από 1.000 άτομα.

Οι τελευταίες συλλήψεις γίνονται πριν από την προγραμματισμένη για το Σάββατο 3 Αυγούστου νέα διαδήλωση, με αίτημα να επιτραπεί η συμμετοχή στις τοπικές εκλογές της Μόσχας των ανεξάρτητων υποψηφίων και υποψηφίων της αντιπολίτευσης που είχαν αποκλεισθεί από τις κατά τόπους εκλογικές επιτροπές και την Κεντρική Εκλογική επιτροπή της Μόσχας.

Μεταξύ των πέντε συλληφθέντων είναι ο Αλεξέι Μινάιλο ο οποίος είναι εθελοντής στο επιτελείο της αντιπολιτευόμενης δικηγόρου Λιουμπόφ Σόμπολ, ο Κιρίλ Ζούκοφ και ο Ιβάν Ποντκοπάγεφ.

Η Λιουμπόφ Σόμπολ είναι δικηγόρος του Ιδρύματος κατά της Διαφθοράς του Αλεξέι Ναβάλνι, στον οποίο επιβλήθηκε εκ νέου ποινή φυλάκισης 30 ημερών. Η Σόμπολ είναι μία από τους 16 υποψήφιους της αντιπολίτευσης, οι υποψηφιότητες των οποίων απορρίφθηκαν από την Εκλογική Επιτροπή με το επιχείρημα ότι δεν είχαν συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό υπογραφών ψηφοφόρων που απαιτούνται για να θέσουν υποψηφιότητα.

Η αστυνομία πήγε στο σπίτι του Μινάιλο την νύχτα της 30ής Ιουλίου προς την 1η Αυγούστου όπου πραγματοποίησε έρευνες. Ο ίδιος δήλωσε στον οργανισμό OVD-info ότι σύμφωνα με την αστυνομία, κατηγορείται για πρόκληση μαζικών ταραχών. Την παραμονή συνελήφθη ο Ζούκοφ για τους ίδιους λόγους. (συμμετοχή σε μαζικές ταραχές, χρήση βίας εναντίον της αστυνομίας).

Αναφορικά με τα 10 και πλέον ονόματα που έχει στην διάθεσή τους οι αρχές -τα οποία ωστόσο δεν κοινοποιήθηκαν- σχεδιάζονται «μερικές συλλήψεις ατόμων που είχαν εμπλακεί σε ταραχές και έκαναν χρήση βίας εναντίον αστυνομικών», σύμφωνα με ρωσική αστυνομία.

Υπενθυμίζεται ότι η Διεθνής Αμνηστία το βράδυ της 27ης Ιουλίου, κατήγγειλε «την καταφυγή στην υπερβολική βία» της ρωσικής αστυνομίας, καλώντας για την «άμεση απελευθέρωση των ειρηνικών διαδηλωτών», ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε λόγο για «μεγάλο πλήγμα στις θεμελιώδεις ελευθερίες της έκφρασης και της συνάθροισης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ