ΚΟΣΜΟΣ

Ακιντζί: Μήνυμα ενότητας στους Ελληνοκυπρίους αλλά και προειδοποίηση για συνέχιση των γεωτρήσεων

Ακιντζί: Μήνυμα ενότητας στους Ελληνοκυπρίους αλλά και προειδοποίηση για συνέχιση των γεωτρήσεων
AP Photo/Petros Karadjia

Στην πρώτη συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, λίγες μέρες πριν τη συνάντησή του με τον Νίκο Αναστασιάδη στις 9 Αυγούστου, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στέλνει μήνυμα ενότητας στους Ελληνοκυπρίους.

«Ζούμε σε ένα όμορφο νησί. Μπορεί να γίνει ένας παράδεισος. Όπως έχω πει και στο παρελθόν, σε αυτό το νησί βιώσαμε πολύ πόνο και η τ/κ κοινότητα και η ε/κ κοινότητα, σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα, με διαφορετικές διαστάσεις, ωστόσο ήταν πόνος. Πλέον να αφήσουμε το επώδυνο παρελθόν. Πρέπει να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε ένα ευτυχισμένο μέλλον. Πρέπει να το πετύχουμε αυτό. Το έχουν πετύχει αυτό πολλές κοινότητες στον κόσμο και δίπλα μας στην Ευρώπη, μπορούμε κι εμείς, πρέπει να το πετύχουμε κι εμείς. Εγώ θα εργαστώ προς αυτήν την κατεύθυνση, θέλω να το γνωρίζει αυτό και η τ/κ κοινότητα και η ε/κ», αναφέρει στο μήνυμά του ο κ. Ακιντζί.

Ανοιχτή ατζέντα

Σχετικά με τη συνάντησή του με τον κ. Αναστασιάδη, ο κ Ακιντζί είπε ότι έχει ανοιχτή ατζέντα. Θα συζητηθούν θέματα που θα θέσουν και οι δύο ηγέτες, όπως το φυσικό αέριο και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. «Η μεγαλύτερη προσδοκία μου είναι να εξαλειφθεί η ένταση, να δημιουργηθεί ένα έδαφος για καλές εξελίξεις. Γι’ αυτό, η συνάντηση πρέπει να γίνει με ανοικτή καρδιά, αλλά με πολιτική αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση. Να συζητήσουμε με ανοικτή καρδιά πώς βλέπουμε το μέλλον αυτού του τόπου, πού μπορούμε να βρούμε μια διέξοδο, πώς μπορούν οι απόψεις μας να προσεγγίσουν η μία την άλλη και σε ποιο πλαίσιο. Εγώ θα ήθελα να ακούσω από τον κ. Αναστασιάδη, υπό το φως της αξιολόγησης που έκανε στο τέλος της προηγούμενης διαδικασίας, ποιο θεωρεί ότι μπορεί να είναι το σημείο που θα τα βρούμε. Και εγώ θέλω να του εξηγήσω τις σκέψεις μου. Να μοιραστούμε τις σκέψεις μας για το τι δηλαδή μπορεί να γίνει και τι όχι. Ευχή και προσδοκία μου είναι να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση που θα μπορεί να στείλει θετικά μηνύματα στον κόσμο, στις κοινότητές μας. Αλλά εάν δεν συμβεί κάτι τέτοιο δεν θέλω να δώσω φρούδες ελπίδες», ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης

Η ομοσπονδία

Ο κ. Ακιντζί τόνισε ότι έχει σε μια ενδεχόμενη λύση, έχει σημασία το πώς θα λαμβάνονται οι αποφάσεις στην κεντρική κυβέρνηση, ακόμα και αν αυτή έχει λίγες εξουσίες. Εάν η μια πλευρά λέει ότι μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις με τη δική της πλειοψηφία χωρίς να χρειάζεται την ψήφο της άλλης πλευράς, αυτό δεν είναι ομοσπονδία. Είναι μια αντίληψη ενός ενιαίου κράτους. Εάν καμία αρμοδιότητα δεν θα μείνει στην κεντρική κυβέρνηση, όλες θα πάνε στις συνιστώσες πολιτείες, αυτό και πάλι δεν είναι ομοσπονδία, είναι δύο κράτη». Εάν εμείς δημιουργήσουμε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή δομή, βασισμένη στην πολιτική ισότητα, όπως προνοούν οι αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ και οι προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, σημαίνει ότι πρέπει να αποδεχθούμε τον διαμοιρασμό της εξουσίας και την αποτελεσματική συμμετοχή και των δύο πλευρών στη λήψη αποφάσεων. Η ουσία είναι εδώ», τόνισε ο κ. Ακιντζί.

Για το φυσικό αέριο

Σε ό, τι αφορά το φυσικό αέριο, ο κ. Ακιντζί είπε ότι η ε/κ πλευρά αξιολογεί το θέμα αυτό ως ανεξάρτητο εντελώς από τις διαπραγματεύσεις, λέει ότι ποτέ δεν ήταν θέμα διαπραγματεύσεων και ούτε αποτελεί κεφάλαιο στις διαπραγματεύσεις. Προσέθεσε όμως ότι «έχει καταστεί ένα κεφάλαιο της ζωής μας, αποτελεί ένα από τα σημαντικά θέματα της επικαιρότητας και έχει μετατραπεί σε ένα θέμα που εάν το διαμορφώσουμε σωστά, τότε μπορεί να βοηθήσει στη λύση. Αλλά εάν χρησιμοποιηθεί λάθος, όπως σήμερα, μπορεί να τορπιλίσει και τη λύση. Είναι λογικό να μην συζητήσουμε ένα τέτοιο σημαντικό θέμα. Είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε μια διέξοδο προς όφελος και των δύο κοινοτήτων.»

Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, δεν υπάρχει λύση, δεν υπάρχει ομοσπονδιακή κυβέρνηση, δεν είναι όμως λογικό να κάνουμε μια κοινή επιτροπή να δούμε αυτό το θέμα από κοινού, να κάνουμε έναν προγραμματισμό, το λιγότερο να συζητήσουμε τα ποσοστά. Κάποιοι προβάλουν λάθος επιχειρήματα, ότι η τ/κ πλευρά έχει ζητήσει 50-50, είπε ο κ. Ακιντζί, αναφέροντας ότι δεν έγραψε κάτι τέτοιο στην πρότασή του. «Είπαμε να συζητήσουμε ένα λογικό ποσοστό».

Θα επιμείνει η Τουρκία στις γεωτρήσεις

Ο κ. Ακιντζί προειδοποίησε για συνέχιση των τουρκικών γεωτρήσεων εάν δε υπάρξει συμφωνία: «Το ιδανικό είναι να λύνεται κάθε θέμα με διαπραγμάτευση, με ειρηνικό τρόπο, συνέχισε, αλλά αν μία πλευρά λέει ότι αυτό το θέμα δεν το συζητά με την άλλη, δεν δημιουργώ επιτροπή, περίμενε μετά τη λύση, που δεν ξέρουμε πότε θα συμβεί, αλλά εγώ αρχίζω να στέλνω (αέριο) από την Αφροδίτη στην Αίγυπτο και τα έσοδα θα αρχίσουν να έρχονται – έστω και μετά από κάποια χρόνια – εσύ περίμενε μετά τη λύση, τότε αυτό δεν ικανοποιεί την τ/κ πλευρά, ούτε την Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά

«Τότε αυτό που θα συμβεί», πρόσθεσε, «είναι εσύ κάνεις γεώτρηση, θα κάνω και εγώ. Εάν εσύ κάνεις έρευνες, θα κάνω κι εγώ, εάν έχω τη δύναμη να το κάνω». Η Τουρκία, συνέχισε, λέει ότι τώρα έχει δύο πλοία και κάνει έρευνες και στη δική της υφαλοκρηπίδα και στην περιοχή που αδειοδοτήθηκε από τους Τ/κ. «Είναι αυτό το ιδανικό; Όχι, το ιδανικό είναι η προσέγγιση, η συμφωνία. Ποιο είναι το στοιχείο για να συμβεί αυτό; Το να μπορούμε να μιλάμε. Λέμε λοιπόν, να κάνουμε μια επιτροπή να το συζητήσουμε το θέμα. Αλλιώς θα συμβαίνει αυτό που γίνεται», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση της ΑΟΖ, ο κ. Ακιντζί είπε ότι Τουρκία λέει ότι είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή και θεωρεί ότι η πολιτική της Ελλάδας και των Ε/κ είναι να την «φυλακίσουν» στα παράλιά της, εάν δεχθεί ότι όλα τα ελληνικά νησιά έχουν δικές τους ΑΟΖ. Η διέξοδος σε αυτό είναι να συζητήσετε, αναζητώντας μια λογική συμφωνία, πρόσθεσε. Εάν αυτό δεν γίνει, συνέχισε, μπορείτε να πάτε σε διεθνή δικαστήρια να το λύσετε. Αλλά σήμερα, είπε, λόγω της μη λύσης του Κυπριακού, αυτό δεν μπορεί να γίνει, γιατί οι πλευρές δεν αναγνωρίζουν η μία την άλλη. "Εάν το Κυπριακό επιλυθεί, σίγουρα το θέμα (της οριοθέτησης) θα συζητηθεί μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας, θα χρειασθεί να το λύσουν και η Τουρκία με την Ελλάδα και έτσι θα λυθεί το θέμα σε ολόκληρη την περιοχή.»

Το αέριο και οι διαπραγματεύσεις

Σε ερώτηση εάν μια συμφωνία για το φυσικό αέριο είναι προϋπόθεση για να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία συνομιλιών, ο Τ/κ ηγέτης απάντησε ότι «σε μια τέτοια συνέντευξη δεν θέλω να θέτω προϋποθέσεις, αλλά υπάρχει η εξής πραγματικότητα: Να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, αλλά από τη μια η ε/κ πλευρά θα κάνει γεωτρήσεις με τις εταιρείες που έχει αδειοδοτήσει και από την άλλη να κάνουν γεωτρήσεις τα πλοία της η Τουρκία, και να υπάρχει αυτή η μεγάλη ασυμφωνία. Αυτή η ασυμφωνία θα συνεχιστεί, πολεμικά πλοία θα κάνουν κύκλους γύρω από τις πλατφόρμες και εσείς, σαν να μην συμβαίνει τίποτα, θα διαπραγματεύεστε. Αυτό δεν είναι κάτι εύκολο. Γι’ αυτό πρέπει να βρούμε διέξοδο στο θέμα του φυσικού αερίου. Γι’ αυτό και εγώ αυτήν ακριβώς την εποχή, υπέβαλα την παλιά πρόταση, επικαιροποιώντας την για μια κοινή επιτροπή. Δηλαδή, ακόμα και αν εμείς δεν λέμε για ‘προϋποθέσεις’, το πολιτικό κλίμα που επικρατεί θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε; Προϋποθέσεις θέτει βασικά η ε/κ πλευρά που λέει ότι όσο η Τουρκία συνεχίζει της γεωτρήσεις στην περιοχή, δεν μπορούν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ