ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Συλλήψεις εκατοντάδων διαδηλωτών που ζητούν διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών στη Μόσχα

Ρωσία: Συλλήψεις εκατοντάδων διαδηλωτών που ζητούν διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών στη Μόσχα
AP Photo/ Pavel Golovkin

Διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για τον αποκλεισμό ανεξάρτητων υποψηφίων καθώς και υποψηφίων της αντιπολίτευσης στις επικείμενες δημοτικές εκλογές κατέκλυσαν σήμερα Σάββατο, τους δρόμους της Μόσχας.  

Περίπου 350 διαδηλωτές εκτιμάται ότι έλαβαν μέρος στην διαδήλωση που έγινε χωρίς την άδεια των αρχών στο κέντρο της Μόσχας και σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik επικαλούμενο το υπουργείο των Εσωτερικών, η αστυνομία έχει προχωρήσει σε 30 συλλήψεις για παραβίαση της δημόσιας τάξης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ανεξάρτητης οργάνωσης OVD-info, που επικαλείται το Associated Press, η αστυνομία προφυλάκισε 600 διαδηλωτές από τους κεντρικούς δρόμους της Μόσχας.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και η η ακτιβίστρια της αντιπολίτευσης Λιουμπόφ Σόμπολ, η οποία έχει ζητήσει από τους υποστηρικτές της αντιπολίτευσης να λάβουν μέρος στη σημερινή διαδήλωση, ενώ η ίδια πραγματοποιεί απεργία πείνας.

Η σύλληψή της έγινε μέσα στο ταξί με το οποίο θα πήγαινε στη διαδήλωση, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε ένα φορτηγάκι της αστυνομίας.

Οι ρωσικές αρχές δεν απαγόρευσαν την πραγματοποίηση της διαδήλωσης, υποστήριξαν ωστόσο ότι αυτή παραβιάζει το νόμο.

Στο μεταξύ, οι αρμόδιες υπηρεσίες διεξάγουν ποινική έρευνα για τις δραστηριότητες του γραφείου κατά της διαφθοράς του πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, σχετικά καταγγελίες για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Πρόκειται για την τρίτη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις τελευταίες ισάριθμες εβδομάδες, με αφορμή τον αποκλεισμό αρκετών υποψηφίων από τις τοπικές εκλογές, οι οποίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν τον επόμενο μήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ