ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό στο Ελ Πάσο: Οι αρχές θα ζητήσουν θανατική ποινή για τον 21χρονο

Μακελειό στο Ελ Πάσο: Οι αρχές θα ζητήσουν θανατική ποινή για τον 21χρονο
CNNi

Οι αρχές του Τέξας ανακοίνωσαν πως πρόκειται να εισηγηθούν την ποινή του θανάτου κατά του δράστη της ένοπλης επίθεσης στο Ελ Πάσο, από την οποία βρήκαν τον θάνατο 20 άνθρωποι το Σάββατο σε εμπορικό κέντρο της πόλης.

«Η κατηγορία που θα προτείνει η Πολιτεία είναι η εσχάτη των ποινών και ως εκ τούτου η εκτέλεση του κατηγορουμένου, θα ζητήσουμε τη θανατική ποινή», τόνισε ο γενικός εισαγγελέας του Τέξας Χάιμε Εσπάρσα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Πρόκειται για τον 21χρονο Πάτρικ Κρούσιους, κάτοικου προαστίου του Ντάλας.

Σε στιγμιότυπο από κάμερα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης που μεταφόρτωσε στο Διαδίκτυο ο τηλεοπτικός σταθμός KTSM, ο νεαρός εικονίζεται να κινείται προς το πολυκατάστημα με ένα καλάσνικοφ (ΑΚ-47) στα χέρια και τα αυτιά του καλυμμένα με ωτοασπίδες σκοπευτηρίου.

Η αστυνομία αποκάλυψε πως εντόπισε ένα «μανιφέστο μίσους» που έγραψε ο νεαρός, πριν σκοτώσει 20 ανθρώπους και τραυματήσει 26.

Σύμφωνα με το CNNi, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο 21χρονος δράστης της επίθεσης ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος όχι μόνο για με κατηγορίες για δολοφονίες αλλά και έγκλημα μίσους, έναν προσδιορισμό που αναφέρεται σε εγκλήματα με θύματα πρόσωπα που στοχοποιούνται εξαιτίας χαρακτηριστικών όπως η φυλή το θρήσκευμα ή ο σεξουαλικός προσανατολισμός τους.

Πρόκειται για ένα κείμενο τεσσάρων σελίδων με ρατσιστικό και εθνικιστικό περιεχόμενο. Σε αυτό, ο δράστης κατηγορεί τους ισπανόφωνους αλλά και τους Αμερικανούς πολίτες πρώτης γενιάς -δηλαδή όσους έχουν γεννηθεί στις ΗΠΑ από μετανάστες γονείς- ότι «κλέβουν» τις δουλειές των λευκών και αλλοιώνουν την κουλτούρα της χώρας.

Στο εν λόγω κείμενο, ο 21χρονος μακελάρης, μιλά για την «εισβολή των ισπανόφωνων» στο Τέξας ενώ παράλληλα αναφέρεται και στη σφαγή στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, την οποία διέπραξε λευκός ρατσιστής στις 15 Μαρτίου.

Όπως γράφει το CNNi, το μανιφέστο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα 8chan περίπου 20 λεπτά πριν η αστυνομία λάβει το πρώτο τηλεφώνημα για πυροβολισμούς στο εμπορικό κέντρο.

Ως εσωτερική τρομοκρατία αντιμετωπίζεται η επίθεση

Ο υπεύθυνος δικαιοσύνης για το Δυτικό Τέξας Τζον Μπας ανακοίνωσε πως οι ομοσπονδιακές αρχές αντιμετωπίζουν την ένοπλη επίθεση στο Ελ Πάσο ως εσωτερική τρομοκρατία.

«Πρόκειται να κάνουμε αυτά που κάνουμε για τους τρομοκράτες σε αυτήν τη χώρα, που είναι να απονέμουμε ταχεία και βέβαια δικαιοσύνη», τόνισε ο Μπας σε σημερινή του συνέντευξη Τύπου.

Ο κυβερνήτης του Τεξας Γκρεγκ Άμποτ δήλωσε πως η χθεσινή επίθεση έχει τα χαρακτηριστικά ενός εγκλήματος μίσους, ενώ η αστυνομία αναφέρθηκε σε ένα μανιφέστο του δράστη ως πειστήριο πως η επίθεσή του είχε ρατσιστικά κίνητρα.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ του Μεξικού αρμόδιος για τη Βόρεια Αμερική Χεσούς Σεάδες, γράφοντας στο Twitter, καταδίκασε την «ξενοφοβική βαρβαρότητα», ζητώντας να τεθεί ένα τέλος: «Ο σύγχρονος κόσμος δεν μπορεί να επιτρέπει τέτοιες πράξεις ΞΕΝΟΦΟΒΙΚΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ, που δεν συμβαίνουν ‘εν κενώ’. Να ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ αμέσως η ΡΗΤΟΡΙΚΗ που τις γεννά», αναφέρεται στο tweet του.

Μεσίστιες οι σημαίες

Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ διέταξε να κυματίζουν μεσίστιες έως τις 8 Αυγούστου οι αμερικανικές σημαίες στα δημόσια κτήρια, ως απότιση φόρου τιμής στα 29 θύματα των δύο ενόπλων επιθέσεων που συγκλόνισαν τις ΗΠΑ μέσα σε ένα 24ωρο, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Εις ένδειξη κατανυκτικού σεβασμού στα θύματα των τρομερών αυτών πράξεων βίας διατάσσω να κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες στις ΗΠΑ, στον Λευκό Οίκο και σε όλα τα δημόσια κτήρια», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Τραμπ.

«Καταδικάζουμε τις φρικαλέες και θρασύδειλες αυτές πράξεις», τονίζεται στο ίδιο κείμενο του Αμερικανού προέδρου.

Έξι οι νεκροί Μεξικανοί

Την ίδια ώρα, στους έξι ανήλθε ο αριθμός των Μεξικανών που βρήκαν τον θάνατο στο Ελ Πάσο, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, προσθέτοντας πως άλλοι επτά πολίτες της χώρας του τραυματίσθηκαν στην ένοπλη επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκαν 20 άνθρωποι.

«Θρηνούμε αυτές τις πράξεις και διατρανώνουμε την πεποίθησή μας πως τα κοινωνικά προβλήματα θα πρέπει να μη λύνονται με τη χρήση βίας και με την προτροπή σε μίσος», τόνισε ο Μεξικανός πρόεδρος στη διάρκεια επίσημης εκδήλωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ