Αφγανιστάν: Νεκροί και τραυματίες από βομβιστική επίθεση σε λεωφορείο τηλεοπτικού σταθμού
Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: AP Photo/Rahmat Gul

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων κι ένας δημοσιογράφος, από βομβιστική επίθεση εναντίον λεωφορείου που μετέφερε προσωπικό του συνεργείου ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι αρχές.

«Περί τις 16.00 (ώρα Ελλάδας) μία μαγνητική βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε λεωφορείο, το οποίο μετέφερε εργαζομένους του σταθμού Kurshid TV εξερράγη. Ο οδηγός κι ένας περαστικός έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τέσσερεις άνθρωποι, μεταξύ τους τρεις εργαζόμενοι στο δίκτυο, τραυματίσθηκαν», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Νασράτ Ραχίμι.

Οι εικόνες που προέβαλαν τα τοπικά δίκτυα παρουσίαζαν ένα μικρό λευκό φορτηγάκι σοβαρά κατεστραμμένο στο μπροστινό τμήμα του.

Όπως επιβεβαίωσε ο δημοσιογράφος του Kurshid TV, Τζαμπιουλάχ Ντουραντίς, τρεις συνάδελφοί του, ανάμεσά τους κι ένας δημοσιογράφος, τραυματίσθηκαν. «Πρόσφατα λάβαμε προειδοποιητικά μηνύματα από τις αρχές ασφαλείας πως ενδέχεται να αποτελέσουμε στόχο των Ταλιμπάν», πρόσθεσε.

Καμία αφγανική οργάνωση, ούτε και το Ισλαμικό Κράτος, έχουν αναλάβει για την ώρα την ευθύνη για την επίθεση.

Τον Ιούνιο οι Ταλιμπάν είχαν απειλήσει με αντίποινα τα μέσα ενημέρωσης που δημοσίευαν υλικό υπέρ της κυβέρνησης και ήταν εχθρικά προς εκείνους, ωστόσο ο διευθυντής ειδήσεων του καναλιού, Σαμιουλάχ Αμινί, δηλώνει κατηγορηματικά ότι ποτέ δεν προβλήθηκε τέτοιο υλικό. 

«Είναι ξεκάθαρο ότι η ελευθερία του Τύπου βρίσκεται μόνιμα υπό απειλή στο Αφγανιστάν», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία Δημοσιογράφων (Committee to Protect Journalists), το Αφγανιστάν ήταν η χώρα με τους περισσότερους θανάτους δημοσιογράφων το 2018.

Διαβάστε επίσης