ΚΟΣΜΟΣ

Μήπως δεν δολοφονήθηκε; Φουντώνουν οι θεωρίες συνωμοσίας για τον διαβόητο γκάνγκστερ του Σικάγο

Μήπως δεν δολοφονήθηκε; Φουντώνουν οι θεωρίες συνωμοσίας για τον διαβόητο γκάνγκστερ του Σικάγο
Associated Press

Ο διαβόητος κακοποιός John Dillinger, ο «νούμερο ένα δημόσιος εχθρός» κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης στις ΗΠΑ, σκοτώθηκε στο Σικάγο το 1934. Ή μήπως όχι; Μετά τον θάνατό του υπήρξαν πολλές θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με την τύχη του.

Σήμερα, 85 χρόνια μετά, συγγενείς του ζητούν την εκταφή της σορού του, υποστηρίζοντας ότι έχουν στοιχεία ότι το πτώμα που είναι θαμμένο στο νεκροταφείο της Ιντιανάπολης των ΗΠΑ, μπορεί να μην είναι δικό του.

Όπως είναι λογικό, το αίτημά τους αυτό άνοιξε ένα σφοδρό ντιμπέιτ με το FBI.

Οι συγγενείς του κακοποιού υποστηρίζουν ότι το FBI σκότωσε κάποιον άλλον το 1934 και ζητούν να γίνει ιατροδικαστική εξέταση και εξέταση DNA για να ταυτοποιηθεί η σορός, πυροδοτώντας εκ νέου τις παλιές θεωρίες συνομωσίας γύρω από τον θάνατό του.

Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο επαληθευόταν, θα σήμαινε ότι ο Dillinger δεν σκοτώθηκε έξω από ένα θέατρο του Σικάγο στις 22 Ιουλίου του 1934, αλλά ότι έζησε περισσότερο και ότι διέφυγε της σύλληψης για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τον ανιψιό του Dillinger, η ταυτοποίηση της σορού του ανθρώπου που βρίσκεται στον τάφο, θα είναι ένα πρώτο βήμα για να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα.

«Εάν δεν σκοτώθηκε εκείνη την ημερομηνία, ενδιαφέρομαι να ανακαλύψω τι του συνέβη, που έμεινε, εάν είχε παιδιά και εάν υπάρχουν σήμερα απόγονοί του», λένε τα ανίψια του στις καταθέσεις τους, εξηγώντας γιατί ζητούν την εκταφή και ταυτοποίηση.

Στις ένορκες καταθέσεις τους, τα ανίψια του Dillinger ισχυρίζονται ότι το πτώμα στον τάφο του Dillinger είχε διάφορα χαρακτηριστικά που δεν ταιριάζαν με τις περιγραφές για τον θείο τους, όπως το χρώμα των ματιών του το σχήμα των αυτιών του, τα αποτυπώματά του αλλά και η οδοντοστοιχία του.

Η πολιτειακή Υπηρεσία Υγείας της Ιντιάνα ενέκρινε το αίτημα εκταφής που υπέβαλαν τα δύο ανίψια του Dillinger, και η σορός θα ενταφιαστεί εκ νέου την ίδια ημέρα, όπως μετέδωσε το CBS News. Η όλη διαδικασία, μάλιστα, θα καταγραφεί στο πλαίσιο ενός ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το θάνατο του John Dillinger, από το History Channel.

Η εκταφή της σορού, ωστόσο, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, αφού βρίσκεται θαμμένη σχεδόν ένα μέτρο κάτω από πλάκες σκυροδέματος και μετάλλων που είχαν τοποθετηθεί προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του τάφου από βανδαλισμούς.

Το FBI επιμένει: Σκοτώσαμε τον Dillinger

Το FBI, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει την κατάσταση, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία επιμένει ότι οι πράκτορές του είχαν πυροβολήσει και σκοτώσει τον Dillinger, «την ώρα που προσπαθούσε να βγάλει ένα πιστόλι από την τσέπη του παντελονιού του έξω από το θέατρο».

Το FBI συνεχίζει λέγοντας ότι ο Dillinger ανακηρύχθηκε νεκρός σε νοσοκομείο του Σικάγου και ότι αποτελεί «αστικό μύθο» ότι κάποιος άλλος και όχι ο κακοποιός, ήταν αυτός που σκοτώθηκε. Όπως λέει, τέτοιοι ισχυρισμοί είχαν μόνο έμμεσες αποδείξεις.

Ποιος ήταν ο John Dillinger

Ο John Dillinger έγινε γνωστός διεθνώς το 1933 και 1934, έχοντας διαπράξει μια σειρά βίαιων ληστειών τραπεζών και αποδράσεων από τις φυλακές με την εκτιμώμενη λεία τους να υπολογίζεται στα 300.000 δολάρια. Η συμμορία του σκότωσε 10 ανθρώπους, σύμφωνα με το FBI.

Πολλοί Αμερικανοί του θεωρούσαν «ήρωα» την περίοδο εκείνη, όταν οι τράπεζες έκαναν κατασχέσεις σπιτιών εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Ο θρύλος του υπήρξε έμπνευση για πολλές τηλεοπτικές σειρές και ταινίες. Το 2009 τον υποδύθηκε ο Johnny Depp στην ταινία “Public Enemies”.

Ο κακοποιός περίμενε την εκδίκαση της δίκης του για τη δολοφονία ενός αξιωματικού αστυνομίας του Ανατολικού Σικάγου, όταν διέφυγε από τη φυλακή στο Crown Point της Ιντιάνα, τον Μάρτιο του 1934, με ένα όπλο σκαλισμένο από ξύλο. Κατά τη διαφυγή του, υποβλήθηκε σε πλαστική χειρουργική επέμβαση για να αλλάξει το πρόσωπό του και λέγεται ότι προσπάθησε να αφαιρέσει τα δακτυλικά του αποτυπώματα με οξύ.

Μήνες αργότερα, σκοτώθηκε έξω από θέατρο του Σικάγο, αφού τον πρόδωσε μια γυναίκα, η οποία έκτοτε έγινε γνωστή στις εφημερίδες ως η «γυναίκα με τα κόκκινα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ