«Τερματίστε την οργή με αγάπη» λέει ο πλουσιότερος ανθρώπος του Χονγκ Κονγκ για τις διαδηλώσεις
Πηγή: AP Photo/Kin Cheung

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στο Χονγκ Κονγκ, ο Λι Κα-σινγκ, παρότρυνε σήμερα τον κόσμο «να αγαπά την Κίνα, να αγαπά το Χονγκ Κονγκ και να αγαπά τον εαυτό του», στα πρώτα του δημόσια σχόλια για τις κλιμακούμενες μαζικές διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας, που έχουν προκαλέσει αναταραχή εδώ και εβδομάδες στην ασιατική μητρόπολη και αποτελούν πρόκληση για την Κίνα.

Το μήνυμα του Λι σε πρωτοσέλιδες καταχωρήσεις σε μεγάλες εφημερίδες στο ασιατικό χρηματοοικονομικό κέντρο καλεί τους πολίτες να «τερματίσουν την οργή με αγάπη» και να «σταματήσουν τη βία». Οι καταχωρήσεις αυτές υπογράφονται από τον Λι Κα-σινγκ, «πολίτης του Χονγκ Κονγκ».

Το νομοσχέδιο που προβλέπει την έκδοση «υπόπτων» στην Κίνα, έχει προκαλέσει ένα πρωτοφανές κύμα αντίδρασης, ενώ οι μαζικές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται από τον Ιούνιο, έχουν βυθίσει το Χονγκ Κονγκ στη σοβαρότερη πολιτική κρίση στην ιστορία του μετά την παράδοση της κυριαρχίας του το 1997 από το Λονδίνο στο Πεκίνο.

Οι κινητοποιήσεις ακολουθούνται όλο και συχνότερα από συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και σε ομάδες διαδηλωτών, συνιστούν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ από το 2012 που ανέβηκε στην εξουσία.

Η βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τη διεθνή κοινή γνώμη. Η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, εξέφρασε την ανησυχία της για την καταστολή των φιλοδημοκρατικών διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ και ζήτησε τη διεξαγωγή μιας «αμερόληπτης έρευνας» στην πρώην βρετανική αποικία.

Η Διεθνής Αμνηστία και άλλες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν την χωρίς προηγούμενο άσκηση βίας εις βάρος των διαδηλωτών, που αντιμετωπίζονται με μεγάλη σκληρότητα.

Η Κίνα έχει συγκρίνει τις διαδηλώσεις με τρομοκρατία και έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει βία για να τις καταστείλει, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, να παροτρύνει τον Σι να συναντηθεί με τους διαδηλωτές για να αποκλιμακώσει την ένταση.

Κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου αναμένονται και νέες μαζικές διαδηλώσεις. Η τακτική της αστυνομίας απέναντι τους διαδηλωτές έχει γίνει πιο σκληρή και ο 91χρονος Λι προειδοποίησε ότι «οι καλύτερες προθέσεις μπορεί να οδηγήσουν στα χειρότερα αποτελέσματα».

Πάνω από 700 άνθρωποι έχουν συλληφθεί αφότου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις τον Ιούνιο, και η αστυνομία συχνά προχωρά σε χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών, προκειμένου να διαλύσει τους διαδηλωτές.

Διαβάστε επίσης