ΚΟΣΜΟΣ

«Ασυλία» για τους αστυνομικούς που έδεσαν Αφροαμερικανό πίσω από τα άλογά τους σαν σκλάβο

«Ασυλία» για τους αστυνομικούς που έδεσαν Αφροαμερικανό πίσω από τα άλογά τους σαν σκλάβο
Video Screengrab

Καμία έρευνα δεν θα διεξαχθεί για τους δύο έφιππους αστυνομικούς του Γκάλβεστον του Τέξας, που στις αρχές Αυγούστου προσήγαγαν έναν 43χρονο Αφροαμερικανό χρησιμοποιώντας σχοινί αντί για χειροπέδες και τον υποχρέωσαν τον να περπατήσει πίσω από τα άλογα, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή.

Η επίσημη σχετική ανακοίνωση έγινε την Παρασκευή, σύμφωνα με την οποία «δεν υπάρχει στοιχείο που να εγείρει ποινική έρευνα» για το περιστατικό.

Η φωτογραφία της σύλληψης με τους δύο λευκούς έφιππους αστυνομικούς και τον μαύρο πεζό άνδρα δεμένο με ένα σχοινί, την οποία τράβηξε πολίτης και ανέρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγινε viral μέσα σε λίγες ώρες, παραπέμποντας στη μεταχείριση των σκλάβων στον αμερικανικό νότο, πριν τον εμφύλιο του 1861.

Μετά το σάλο που προκλήθηκε, το αστυνομικό τμήμα του Γκάλβεστον σε ανακοίνωσή του ζήτησε συγγνώμη για το γεγονός, λέγοντας ότι «αυτή η μέθοδος σύλληψης και μεταφοράς χρησιμοποιείται όταν απαιτείται έλεγχος του πλήθους» και πως «αυτή η πρακτική δεν χρησιμοποιήθηκε σωστά στο συγκεκριμένο περιστατικό».

Ο 43χρονος Αφροαμερικανός Ντόναλντ Νίλι, που συνελήφθη ως ύποπτος για παράνομη είσοδο σε ιδιωτικό χώρο ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για τη μεταχείρισή του, ωστόσο η εισαγγελία του Γκάλβεστον έκρινε ότι «δεν υφίσταται καμία παραβίαση του νόμου», όπως αναφέρει δημοσίευμα του Independent.

Το περιβάλλον του Ντόναλντ Νίλι, έχει ζητήσει να δοθεί στη δημοσιότητα το πλήρες οπτικοακουστικό υλικό της σύλληψης, από τις κάμερες που υποχρεωτικά φέρουν οι αστυνομικοί στον εξοπλισμό τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ