ΚΟΣΜΟΣ

Twitter και το Facebook διέγραψαν λογαριασμούς που «δυσφήμιζαν» τους διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ

Twitter και το Facebook διέγραψαν λογαριασμούς που «δυσφήμιζαν» τους διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ
AP Photo/Vincent Thian

Οι κινεζικές αρχές χρησιμοποίησαν περίπου χίλιους λογαριασμούς στο Twitter και -σε μικρότερη έκταση- ορισμένες σελίδες στο Facebook, προκειμένου να δυσφημίσουν και να διχάσουν τους διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ, όπως ανακοίνωσαν σήμερα Δευτέρα, οι δύο πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Το Twitter διέγραψε 986 λογαριασμούς που «συντονίζονταν στο πλαίσιο μιας επιχείρησης υποστηριζόμενης από το κινεζικό κράτος για να υπονομεύσουν τη νομιμότητα και τις πολιτικές απόψεις» των διαδηλωτών, όπως ανέφερε η εταιρεία.

Το Facebook, που ενημερώθηκε για το θέμα από το Twitter, ανέφερε από την πλευρά του ότι διέγραψε για τους ίδιους λόγους επτά σελίδες, πέντε λογαριασμούς και τρεις ομάδες που «συνδέονταν με πρόσωπα που σχετίζονται με την κυβέρνηση του Πεκίνου».

Το Twitter υπενθύμισε ότι οι κινεζικές αρχές το έχουν απαγορεύσει στην ηπειρωτική Κίνα. Οι πράκτορες αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN) για να παρακάμψουν την απαγόρευση, ενώ σε άλλες περιπτώσεις χρησιμοποίησαν διευθύνσεις IP αφού τις ξεμπλόκαραν για τον σκοπό αυτόν.

Το Facebook, που επίσης έχει απαγορευτεί στην Κίνα, διευκρίνισε ότι περίπου 15.500 λογαριασμοί «ακολουθούσαν» μία ή περισσότερες από τις σελίδες που καταργήθηκαν από την πλατφόρμα του.

Παρά τις απαγορεύσεις των αρχών, τις σοβαρές προειδοποιήσεις του Πεκίνου για επέμβαση και τις καιρικές συνθήκες, εκτιμάται ότι περίπου 1,7 εκατομμύρια πολίτες -σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού του Χονγκ Κονγκ- συμμετείχαν στην αντικυβερνητική κινητοποίηση της Κυριακής, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις από τις αρχές Ιουνίου, οπότε ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις, ενώ πολλοί παρατηρητές έκαναν λόγο για «ορμή» του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας και της δημόσιας στήριξής του.

Το νομοσχέδιο που προβλέπει την έκδοση «υπόπτων» στην Κίνα, το οποίο για την ώρα έχει ανασταλεί, έχει προκαλέσει ένα πρωτοφανές κύμα αντίδρασης, ενώ οι μαζικές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται από τον Ιούνιο αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, από το 2012 που ανέβηκε στην εξουσία.

Η Κίνα έχει συγκρίνει τις διαδηλώσεις με τρομοκρατία και έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει βία για να τις καταστείλει, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, να παροτρύνει τον Σι να συναντηθεί με τους διαδηλωτές για να αποκλιμακώσει την ένταση.

Η βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τη διεθνή κοινή γνώμη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε το Σάββατο σε έναν «ευρύ και περιεκτικό διάλογο» για την «ανάσχεση της κατάστασης» στην πρώην βρετανική αποικία, με δήλωση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Είναι κρίσιμης σημασίας να επιδειχθεί αυτοσυγκράτηση, να αποφευχθεί η βία και να ληφθούν έκτακτα μέτρα για ανάσχεση της κατάστασης», ανέφερε η Μογκερίνι, σε ανακοίνωση που εξέδωσε εξ' ονόματος των 28 χωρών μελών της ΕΕ.

Η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, εξέφρασε την ανησυχία της για την καταστολή των φιλοδημοκρατικών διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ και ζήτησε τη διεξαγωγή μιας «αμερόληπτης έρευνας» στην πρώην βρετανική αποικία.

Η Διεθνής Αμνηστία και άλλες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν την χωρίς προηγούμενο άσκηση βίας εις βάρος των διαδηλωτών, που αντιμετωπίζονται με μεγάλη σκληρότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ