ΚΟΣΜΟΣ

Πομπέο κατά Γιβραλτάρ: «Πολύ λυπηρή» η άδεια απόπλευσης του ιρανικού τάνκερ

Πομπέο κατά Γιβραλτάρ: «Πολύ λυπηρή» η άδεια απόπλευσης του ιρανικού τάνκερ
AP Photo/Marcos Moreno

Κατά του Γιβραλτάρ στράφηκε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, χαρακτηρίζοντας «πολύ λυπηρό» το ότι δόθηκε άδεια απόπλευσης στο ιρανικό δεξαμενόπλοιο, το οποίο παρέμενε ακινητοποιημένο επί εβδομάδες στα χωρικά ύδατα της περιοχής, παρά το «ένταλμα σύλληψής του» που εξέδωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Είναι πολύ λυπηρό», απάντησε ο Πομπέο ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News για την απόφαση αυτή των Αρχών της περιοχής της Βρετανίας, στενού συμμάχου της Ουάσινγκτον.

Η πώληση του πετρελαίου που μεταφέρει το ιρανικό τάνκερ θα συνέβαλλε, κατ’ αυτόν, να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες «σπέρνουν τον τρόμο και την καταστροφή και σκοτώνουν Αμερικανούς σε όλο τον κόσμο».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ακόμη πως ευελπιστεί ότι το δεξαμενόπλοιο θα ακινητοποιηθεί ξανά ώστε να μην τροφοδοτήσει την «εκστρατεία του τρόμου» που η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Τεχεράνη ότι διεξάγει.

Προς την Ελλάδα κατευθύνεται το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που κρατούνταν στο Γιβραλτάρ

Το Ιράν, από την πλευρά του, προειδοποίησε χθες τις ΗΠΑ εναντίον της «σύλληψης» του πλοίου, τονίζοντας πως ένα «τέτοιο λάθος» θα μπορούσε να έχει «σοβαρές συνέπειες».

Λόγω υποψιών ότι το τάνκερ μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία κατά παράβαση κυρώσεων της ΕΕ, «συνελήφθη» την 4η Ιουνίου από τις βρετανικές ειδικές δυνάμεις στα ανοικτά του Γιβραλτάρ και βρέθηκε στο επίκεντρο διπλωματικής κρίσης. Την Πέμπτη έλαβε άδεια να αποχωρήσει από το αγκυροβόλιο όπου παρέμενε, αφού η Τεχεράνη έδωσε εγγυήσεις πως τα 2,1 εκατ. βαρέλια που μεταφέρει δεν θα παραδοθούν στη Συρία.

Οι ΗΠΑ εξέδωσαν την Παρασκευή ένταλμα για να «συλληφθεί» ξανά, αλλά η κυβέρνηση της βρετανικής περιοχής απέρριψε το αμερικανικό αίτημα, εξηγώντας ότι οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας δεν έχουν εφαρμογή στην ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ