ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτική κρίση στην Ιταλία: Παραιτήθηκε ο Τζουζέπε Κόντε

Πολιτική κρίση στην Ιταλία: Παραιτήθηκε ο Τζουζέπε Κόντε
AP Photo/Gregorio Borgia

Την απόφασή του να παραιτηθεί ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

«Το να καλούνται οι πολίτες να ψηφίζουν, αυτό είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας αλλά το να τους ζητάμε κάθε χρόνο να ψηφίζουν, αυτό είναι ανεύθυνο», είπε ο Κόντε και πρόσθεσε: «Η χώρα έχει επιτακτική ανάγκη από μέτρα που πρέπει να υιοθετηθούν για να ευνοήσουν την οικονομική ανάπτυξη και τις επενδύσεις».

«Σταματώ εδώ αυτή τη δοκιμασία της κυβέρνησης. Προτίθεμαι να ολοκληρώσω αυτή τη θεσμική μετάβαση με συνέπεια. Θα πάω να δω τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του υποβάλω την παραίτησή μου», δήλωσε ο Κόντε υπογραμμίζοντας ότι προηγουμένως θα ακούσει τη συζήτηση στο κοινοβούλιο που προβλέπεται να διαρκέσει τρεις ώρες και 45 λεπτά.

Νωρίτερα, ο Ιταλός πρωθυπουργός εξαπέλυσε «πυρά» κατά του υπουργού Εσωτερικών και αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι.

Σε επίσημη ομιλία στη Γερουσία, ο Κόντε κατηγόρησε τον Σαλβίνι ότι ήταν «ανεύθυνος» και ότι «εργάστηκε μόνο για τα δικά του συμφέροντα και αυτά του κόμματός του», προκαλώντας την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού στις 8 Αυγούστου.

Επιπλέον, τον κατηγόρησε ότι «θέτει σε πολύ σοβαρούς κινδύνους τη χώρα» τονίζοντας κυρίως τον κίνδυνο πολλαπλών αρνητικών επιπτώσεων στην οικονομία.

«Η απόφασή του έχει συνέπειες στη χώρα και στην οικονομία» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Κόντε κατέκρινε τον Σαλβίνι, ο οποίος επικαλείται την Παναγία και φιλά κομποσκοίνια κατά τη διάρκεια πολιτικών συγκεντρώσεων, ότι «μπλέκει τα πολιτικά συνθήματα με τα θρησκευτικά σύμβολα».

Επίσης, ο Κόντε στιγμάτισε τον αρχηγό της ακροδεξιάς Λέγκας για «έλλειψη σεβασμού του προς τους κανόνες και τους θεσμούς», κατηγορώντας τον ότι ζητούσε εκλογές το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να αποσπάσει «πλήρεις εξουσίες».

Η παραίτηση του Κόντε δεν σημαίνει ότι η Ιταλία θα πάει σε πρόωρες κάλπες.

Το βάρος της απόφασης αυτής πέφτει στον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ