ΚΟΣΜΟΣ

«Εύλογη μία από τις θεωρίες για το τέρας του Λοχ Νες»: Έρευνα «αναζωπυρώνει» τα σενάρια

«Εύλογη μία από τις θεωρίες για το τέρας του Λοχ Νες»: Έρευνα «αναζωπυρώνει» τα σενάρια
AP Photo

Διεθνής ομάδα επιστημόνων έλαβε δείγματα από τη λίμνη Λοχ Νες της Σκωτίας και δημιούργησε μία λίστα με όλα τα έμβια όντα που ζουν ή έχουν περάσει από τα νερά της.

Ο καθηγητής Neil Gemmell, ο επικεφαλής της έρευνας, σημειώνει πως -με βάση τα στοιχεία τα οποία συλλέχθηκαν- αποδεικνύεται πως μία από τις θεωρίες που υπάρχουν αναφορικά με το μυθικό τέρας του Λοχ Νες «παραμένει εύλογη».

Κατά τη διάρκεια της έρευνας που ξεκίνησε τον Ιούνιο, οι επιστήμονες έλαβαν 250 δείγματα νερού κατά μήκος, πλάτος και βάθος της λίμνης, αναφέρει ο βρετανικός Independent.

To περιβαλλοντικό DNA (γνωστό και ως eDNA) που εξήχθη από τα δείγματα οδήγησε σε 500 εκατομμύρια διαφορετικά αποτελέσματα. Στη συνέχεια έγινε σύγκρισή τους με τις υπάρχουσες βάσεις δεδομένων.

Τα έμβια όντα που κινούνται στη λίμνη μπορεί να αφήσουν δείγματα DNA από το δέρμα, τα λέπια, τα φτερά, τη γούνα, τα περιττώματα και τα ούρα, κάτι που οδηγεί στην αναγνώρισή τους.

Όπως τόνισε ο Gemmell, στη λίμνη έχουν καταγραφεί περισσότερες από χίλιες θεάσεις κάποιου είδους, γεγονός που έχει «φουντώσει» τα σενάρια για το τέρας.

«Υπάρχουν τέσσερις βασικές εξηγήσεις γι' αυτό που έχουν δει», σημείωσε ο καθηγητής.

«Η έρευνά μας απέρριψε τις περισσότερες από τις θεωρίες, ωστόσο, μία παραμένει εύλογη», συμπλήρωσε, χωρίς, όμως, να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Ο καθηγητής του Πανεπιστήμιου Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία, θα αποκαλύψει τα πλήρη ευρήματα τον Σεπτέμβριο.

Το τέρας του Λοχ Νες αποτελεί «χρυσορυχείο» για την οικονομία της Σκωτίας, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται την περιοχή κάθε χρόνο με την ελπίδα να «ανακαλύψουν» το τέρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ