ΚΟΣΜΟΣ

Υπήρξε ζωή στον προϊστορικό, ζεστό και βροχερό Άρη; Πολύ πιθανό, υποστηρίζει νέα έρευνα

Υπήρξε ζωή στον προϊστορικό, ζεστό και βροχερό Άρη; Πολύ πιθανό, υποστηρίζει νέα έρευνα
NASA/ESA/Hubble Heritage Team - STScI/AURA, J. Bell - ASU, M. Wolff - Space Science Institute via AP

Παρότι η εικόνα που έχουμε σήμερα για τον Άρη είναι αυτή ενός ψυχρού και αφιλόξενου πλανήτη, τα δεδομένα ήταν τελείως διαφορετικά πριν από τρία με τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια. Μία νέα έρευνα υποστηρίζει ότι οι συνθήκες στον κόκκινο πλανήτη επέτρεπαν φαινόμενα καταιγίδων και ροής νερού, δημιουργώντας ένα περιβάλλον το οποίο θα επέτρεπε την ύπαρξη ζωής.

Η ύπαρξη νερού στον προϊστορικό πλανήτη Άρη είναι γνωστή εδώ και χρόνια, ωστόσο η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει σχετικά με το υπό ποια μορφή.

Οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να πουν με βεβαιότητα κατά πόσο το νερό ήταν σε μορφή πάγου ή σε υγρή μορφή που έρρεε στην επιφάνεια. Επίσης, υπήρχε αβεβαιότητα σχετικά με τη διάρκεια του τρεχούμενου νερού ή κατά πόσο η θερμοκρασία ήταν τέτοια που θα επέτρεπε ένα τέτοιο φαινόμενο.

Μία ζεστή επιφάνεια με τρεχούμενο νερό ενισχύει την ιδέα ότι θα μπορούσε να έχει σχηματιστεί ανεξάρτητη μορφή ζωής στην επιφάνεια του πλανήτη.

Μία νέα επιστημονική έρευνα συμπεριλαμβάνει τη σύγκριση μορφών ορυκτών αποθεμάτων στον Άρη με αυτά της Γης. Σήμερα, η μέση θερμοκρασία στον κόκκινο πλανήτη είναι στους μείον 62,2 βαθμούς Κελσίου (μείον 80 βαθμούς Φαρενάιτ).

«Στη Γη, βρίσκουμε αποθέματα πυριτίου σε παγετώνες, χαρακτηριστικό της τήξης του νερού», λέει η Μπράιονι Χόργκαν, καθηγήτρια στο Purdue University.

«Στον Άρη, μπορούμε να ταυτοποιήσουμε παρόμοια αποθέματα πυριτίου σε νεότερες περιοχές, όμως μπορούμε επίσης να δούμε παλαιότερες περιοχές παρόμοιες με βαθιά εδάφη από θερμά κλίματα στη Γη. Αυτό μας οδηγεί στο να πιστεύουμε ότι πριν από τρία με τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια υπήρχε μια γενικά αργή τάση από ζεστό σε κρύο (σ.σ. κλίμα), με περιόδους απόψυξης και κατάψυξης. Εάν κάτι τέτοιο ισχύει, είναι σημαντικό εύρημα για την έρευνα πιθανής ύπαρξης ζωής στον Άρη», προσθέτει.

Η Χόργκαν παρουσίασε τη συγκεκριμένη έρευνα στο Goldschmidt Geochemistry Conference, αυτήν την εβδομάδα, στη Βαρκελώνη. Η σύγκριση των ορυκτών αποθεμάτων θα μπορούσε να ρίξει φως στις ομοιότητες μεταξύ προϊστορικού Άρη και προϊστορικής Γης, κάτι που οι αποστολές στον κόκκινο πλανήτη θα μπορούσαν να ερευνήσουν.

Το κλίμα της Γης επηρεάζει τον τρόπο και τη μορφή απόθεσης ορυκτών, ενώ ανάλογες μορφές ορυκτών αποθεμάτων έχουν παρατηρηθεί και στον Άρη.

«Επομένως, τα ευρήματα τρεχούμενου νερού στον Άρη θα αυξήσουν τις πιθανότητες ότι η απλή ζωή θα μπορούσε να έχει αναπτυχθεί, περίπου την ίδια εποχή όπως και στη Γη. Ελπίζουμε ότι η αποστολή στον Άρη το 2020 θα είναι σε θέση να εξετάσει πιο προσεκτικά αυτά τα ορυκτά και να δώσουν απαντήσεις για τις συνθήκες στον πλανήτη όταν ήταν ακόμα νέος», συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν μη επανδρωμένες αποστολές που να διερευνούν τα προϊστορικά πετρώματα στον Άρη. Τα δεδομένα για τη μελέτη συγκεντρώθηκαν από το φασματόμετρο οπτικής ανάγνωσης για τον Άρη της NASA.

«Εάν τα συμπεράσματά μας είναι σωστά, τότε πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω στα κλιματικά μοντέλα του Άρη, κι ενδεχομένως να συμπεριλάβουμε κάποια χημική, γεωλογική ή άλλη διαδικασία που θα μπορούσε να είχε θερμαίνει τον πλανήτη», δήλωσε η Χόργκαν.

Με πληροφορίες από CNNi: Life may have existed on warm, rainy, ancient Mars before winter came, by Ashley Strickland.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ